понеділок, 02 грудня 2019 05:51

Міжхребцеву грижу лікують масажем

— Витрачаю на ліки по дві тисячі гривень на місяць, — каже 42-річний Ігор Мороз із селища Літин Вінницької області. — Постійно п'ю знеболювальні. Зірвав спину на будівництві, маю міжхребцеву грижу.

Грижа поперекового відділу проявляється хронічним або різким гострим болем у попереку. Він поши­рюється на стегна, ноги й стопи. Супроводжується онімінням і поколюванням у сідницях, промежині. Порушуються функції внутрішніх органів.

— Коли при нахилах, поворотах тулуба і ходьбі з'являється або посилюється біль — у вас міжхреб­цева грижа, — говорить столичний лікар 40-річний Олег Ткачук. — При цьому часто німіють кінцівки, болять ноги.

Лікування підбирають індивідуально.

— У міжхребцевих дисках немає судин, що забезпечували б їх кров'ю. Це робить їх вразливими. У дисках виникає дефіцит поживних речовин і кисню. Отримують їх із навколишніх тканин. Швидкість цього залежить від рухливості в сег­ментах хребта. Тому слід відновити її у зонах, де є патологічні зміни.

Біль у спині знімають масажем.

— Мануальна терапія м'яко впливає на хребет, позбавляючи дискомфорту, — додає Олег Ткачук. — Якщо є набряк спинномозкових структур, хворому призначають протизапальні блокади або внутрішньом'язові ін'єкції від набряків. Запобігти болю в спині допоможе регулярне виконання комплексу вправ. Він зміцнює м'язовий корсет і покращує кровопостачання. Після гімнастичних вправ слід робити розтяжку. Це знімає напругу з поперекового відділу.

Зараз ви читаєте новину «Міжхребцеву грижу лікують масажем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі