понеділок, 14 вересня 2020 07:51

Кон'юнктивіт може бути проявом коронавірусу

Автор: WIKIMEDIA.ORG
  При кон’юнктивіті в оці виникає почервоніння, свербіж, біль. Знижується чіткість зору
При кон’юнктивіті в оці виникає почервоніння, свербіж, біль. Знижується чіткість зору

На початку осені зросла кількість хворих на Covid-19. В Україні щоденно виявляють понад 2 тис. нових інфікованих. Окрім класичних симптомів респіраторних захворювань — болю у м'язах, високої температури, сухого кашлю, іноді інфекція супроводжується кон'юнктивітом.

— Кожного пацієнта з кон'юнктивітом потрібно сприймати як потенційного носія коронавірусу. Це може бути єдиний прояв інфекції, — розповідає Оксана Вітовська, професор кафедри офтальмології Національного медичного університету імені Олександра Богомольця. — Коронавірусом можна заразитися через слизову оболонку очей. Якщо людина взялася за ручку дверей чи поручень у транспорті, якого торкався хворий, а потім потерла очі — може інфікуватись. І вірус передасться далі.

Тому для захисту себе й інших при болю, свербежі ока, розмитому зображенні намагайтеся не торкатись обличчя, очей. Відвідайте лікаря. Аналіз виділення з кон'юнктиви — оболонки ока покаже, чи заражена людина коронавірусом.

— Слизова ока сполучена з носовою порожниною. Сльоза з поверхні ока по канальцях потрапляє в ніс. Вірус через його слизову може проникнути у кров. Звідти розноситься по всьому організму.

Люди з контактними лінзами рідше заражаються вірусами. Вони менше торкаються очей, ніж ті, хто носить окуляри.

— В інтернеті бачила дивні публікації про відвари для промивання, які вбивають інфекцію. Першою зустрічається з нею кон'юнктива — слизова, що вкриває око. Якщо очі розплющені, під час розмови чи покашлювання частинки потрапляють в них. Сльози ж вимивають усе чужорідне. Також містять захисні сполуки. Іноді сліз виробляється недостатньо чи вони швидко випаровуються. Наприклад, при хронічних хворобах повік і кон'юнктиви. Або ж у них недостатньо таких речовин. Тоді вірус не вимивається, потрап­ляє в око та організм. Є більша ймовірність захворіти.

Для профілактики сухості очей можна закрапувати штучні сльози. Найкраще — з гіалуроновою кислотою. Бажано, щоб не містили консервантів. Краплі захищають від вірусів і відновлюють очну поверхню.

— Після послаблення карантину був сплеск хворих із запущеними очними хворобами, — каже Оксана Вітовська. — І це недуги, що можуть призвести до втрати зору та сліпоти — глаукома, вікова дегенерація й відшарування сітківки, діабетичні ураження, запалення рогівки, інсульти зорового нерва. Їх слід вчасно лікувати. Попри карантин, при перших симптомах кон'юнктивіту треба відвідати офтальмолога. Під цю недугу можуть маскуватися інші. У торговельних центрах і магазинах ризик захворіти на коронавірус більший, ніж у медзакладі, де дотримуються правил гігієни. Відкладений на місяць візит до офтальмолога може зробити з людини інваліда. Наприклад, при відшаруванні сітківки. Чи при виразці рогівки, яка в запущеному стані потребує пересадки. А гострий напад глаукоми без лікування осліплює людину за кілька днів.

Зараз ви читаєте новину «Кон'юнктивіт може бути проявом коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі