понеділок, 22 червня 2020 06:45

Гормональні ліки зупиняють ранній клімакс

Автор: healthapple.info
  При клімаксі симптоми проявляються ривками. Порушується менструальний цикл, з’являються припливи та різкі зміни настрою
При клімаксі симптоми проявляються ривками. Порушується менструальний цикл, з’являються припливи та різкі зміни настрою

— Планувала народити ще дитину, але почався клімакс, — розповідає Інна Сергійчук, 39 років, із Козятина Вінницької області. — Все дратувало. На що не подивилася, лежало не як треба. Чоловік боявся на очі показатися, бо зривалася на ньому. Навіть не підозрювала, що це проблеми по гінекології. Думала, нерви підірвала, доки переїхали від свекрів. Але валеріана не допомагала.

Часто раптово червоніла й пітніла. Кидало в жар, боліла голова, підвищувався тиск. Стала неуважна, погіршилася пам'ять. Порушився менструальний цикл. Місячні були двічі на три місяці, при цьому не так інтенсивно, як раніше.

— Найбільше допікало нетримання сечі, — додає. — Мусила постійно носити прокладки. Як пояснив лікар, старіє слизова оболонка й не може контролювати ці процеси.

У нормі клімакс настає у 46–50 років. Організм перебудовується, яєчники перестають працювати. В середньому цей процес триває два роки.

— Клімакс помолодшав, — говорить столичний гінеколог 38-річна Ганна Кос­тюшко. — Раніше народжували частіше. Організм оновлювався, все відбувалося м'якше й пізніше. Ранній клімакс провокують аборти. Збивають гормональний фон, репродуктивна система старіє швидше. Резерв яєчників ви­снажується у 40 років.

При клімаксі в жінки рідше бувають менструації, з'являються приливи, різкі зміни настрою, тривога. Людина відчуває сухість статевих органів і біль у суглобах. Симптоми проявляються ривками. Один місяць трапляються приливи, потім два-три — все нормально. Якщо є затримка місячних, згодом будуть кровотечі.

— Початок клімаксу закладений генетично. Якщо жінка веде здоровий спосіб життя і не палить — буде в тому ж віці, що й у матері. Слід періодично перевірятися в лікаря. В однієї пацієнтки збої менструального циклу настали в 44 роки. Попередила її, що функція яєчників згасає поступово. Впродовж трьох місяців менструації може не бути, а потім з'явиться знову. Їх у неї не було пів року. Ще за три місяці звернулася зі скаргами, що від клімаксу непритомніє. На обстеженні виявили вагітність.

Якщо після огляду лікар помічає схильність до раннього клімаксу, призначає гормональні препарати. Вони сповільнюють зниження гормонів і старіння організму.

— Боятися гормональної корекції не варто. Вона доволі ефективна. Не слід займатися самолікуванням, бо можливі важкі побічні дії, — каже Ганна Костюшко.

Зараз ви читаєте новину «Гормональні ліки зупиняють ранній клімакс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі