пʼятниця, 22 липня 2011 07:45

Cпину припікають сигарами

Автор: фото: Андрій Шматов
  Київський невропатолог Іван Локтіонов приклеює до тіла пацієнтки аплікатори з отвором посередині. Туди вставляє двосантиметрові мокси і підпалює їх. Так лікує болі в шиї та попереку
Київський невропатолог Іван Локтіонов приклеює до тіла пацієнтки аплікатори з отвором посередині. Туди вставляє двосантиметрові мокси і підпалює їх. Так лікує болі в шиї та попереку

— Наприкінці квітня невдало повернула голову після вправи з аеробіки на ліжку. Від того заболіла шия, не могла повернути голови. Спину тягло, болів поперек. Тиждень лікувалася вдома, мазала мазями, клеїла пластири. Не допомагало, — каже киянка 30-річна Наталія Маляренко, юрисконсульт.

— Від знайомих дізналася про моксотерапію. В інтернеті знайшла клініку, де проводять процедуру. Після першого сеансу змогла сама одягтися і підняти руку.

Мокса-терапію запозичили з тибетської медицини. Під час процедури по тілу водять 15-сантиметровими сигарами, скрученими з полину та інших трав. Їх називають моксами.

— Горілою стороною сигари припікають тіло при фантомних болях. Приміром, коли відрізали палець, а здається, що він болить. Так лікують і грижу диска. Припікають певну точку на хребті, тепло проникає на 8 сантиметрів усередину. Знімається м'язовий спазм, зменшується запалення та зникає біль, — розповідає 36-річний Іван Локтіонов, столичний лікар-невропатолог. — Спортсмен із грижею диску пролікувався в мене мокса-терапією, став чемпіоном Європи з карате. Грижа зменшилася із 7 до 2 міліметрів.

Наталія Маляренко прийшла до Локтіонова на сьомий сеанс, щоб зняти больові відчуття у попереку. Лікар приклеює їй аплікатори з отвором посередині. Там— двосантиметрові мокси. Підпалює сірником сигари. Питає, чи не пече. Наталія відповідає, що приємно гріє.

Мокси не димлять, але відчувається запах горілої трави.

— Запах полину має бактерицидну дію. Декому він пахне коноплею.

За 5 хв. пацієнтці починає пекти у попереку. Невропатолог знімає мокси. З її спини струшує дві жаринки. На місці залишається велика рожева пляма.

— Таке приємне тепло по спині, — говорить киянка.

— Мокси до нас завозять із Китаю. Окрім трирічного полину, туди кидають різні трави, які тримають у секреті. Українські мокси гірші за якістю. Вони тліють нерівномірно, димлять неприємно, мають залишки стебел, які можуть обсипатися і попекти шкіру, — розповідає Іван Локтіонов.

Мокса-терапію застосовують при захворюваннях нервової системи, опорно-рухового апарату, шлунково-кишкового тракту.

— Процедура помагає жінкам з порушенням менструального циклу, репродуктивної функції. За допомогою мокса-терапії можна схуднути. Ми активізуємо роботу шлунково-кишкового тракту, блокуємо центр голоду. Людина менше їсть, у неї активно відбуваються обмінні процеси. Можна вилікувати гіпертонію, але на початковій стадії. Процедура також корисна діабетикам. Але їх слід лікувати комплексно — окрім моксів, проводити голковколювання.

Повний курс мокса-терапії — 15 сеансів. Процедури краще не проводити онкохворим, при недугах крові та серця.

Зараз ви читаєте новину «Cпину припікають сигарами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі