понеділок, 28 квітня 2014 05:55

Чай із півонії допомагає від нервів

Автор: підготувала Мирослава МИГИДЮК
 

— Візьміть, будь ласка, мого дядечка. Послухайте його, доки я людину відпущу. Бо відчуваю, що вже нервує, — каже натуропат 57-річна Олена Світко до колеги із сусіднього кабінету.

Прийом веде у Києві. Під кабінетом черга з двох літніх ставних чоловіків. Акуратно підстрижені, тримають барсетки.

— Зараз багато колишніх військових приходить. І всі такі нервові, — пояснює фахівець і хитро мружиться.

Має білий халат поверх темних штанів і рожевої кофти, масивні сережки з камінцями. Колега забирає до свого кабінету одного пацієнта. Іншого Олена Світко садить за стіл навпроти себе. Заварює чай, там плавають рожеві й білі довгасті пелюстки.

— Це сушена півонія. Пийте, пийте, — припрошує. Відкриває високу скляну банку з-під кави з коричневим порошком. — А це суміш спецій. Берете пів чайної ложечки й запиваєте по ковточку. Я вам потім із собою насиплю.

Чоловік прийшов проконсультуватися щодо материної аритмії. Олена Світко слухає хвилину й ще якийсь час порпається у пакетах із травами. Відбирає з десяток. Диктує, що, коли та скільки пити. До кожного пакетика кріпить гумкою папірець із назвою збору. Клієнт допиває чай, віддає за трави 100 грн і йде.

— І так люди злі, а ще через цей Крим і Схід не-е-е-рви, — розтягує останнє слово. — Військові переживають більше, бо краще розуміють, що відбувається. Я почала усім генералам, що приходять, давати цвіт півоній. Маю сушені. У травні, коли зацвітуть, раджу рвати, їсти, чай із них пити, сушити. Це дуже добрий цвіт від нервування. Білий, рожевий чи бордовий — байдуже.

Квітку зрізує ножицями, висушує й цілу заливає склянкою окропу. Пити радить увечері, бо після такого чаю хилить на сон.

— У травні також почнуть цвісти бузок, конвалія, яблуні, барвінок. Раджу пацієнтам з'їдати щодня по квіточці кожної. Так на день із десяток набереться. Щось відцвіте, щось розквітне. Це й ліки, й живі вітаміни.

Олена Світко вживає бузок починаючи з бруньок. Вони гіркі, але чистять печінку, підшлункову. Знижують цукор у діабетиків, бо прочищають судини. Треба їсти по бруньці тричі на день до їди.

— Квіти білого бузку настоюйте місяць на горілці. Виводить солі з суглобів, знімає біль. Темний обрізую, щойно починає перецвітати. Чай із нього добре заспокоює. Але сушу в затінку, щоб квітки не почорніли.

Бузковий чай для заспокоєння, як і півонієвий, готують, заливши півжмені квіту склянкою окропу.

Зараз ви читаєте новину «Чай із півонії допомагає від нервів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі