пʼятниця, 03 січня 2014 05:30

"Я бачив різних хворих: жовтих, білих, чорних. Цей був весь синій"

Автор: підготувала Таїса ОЛІЙНИК
 

— 18-річний хлопчина випив дві баночки слабоалкоголки та закусив олів'є. З однокурсниками зустрічав Новий рік. 1 січня привезли в лікарню непритомного. Ледве врятували, — розповідає хірург Анатолій Пінчук із Хірургічного центру столичної лікарні №1. — Домашня дитина, алкоголь спробував уперше. Почала відмирати підшлункова, у ній збиралася рідина. Від такого ніхто не застрахований.

Зранку 1 січня хлопець мав блювоту, температуру 37°. Трохи болів живіт. По обіді біль став нестерпний.

— Це оперізуючий біль — болить не тільки живіт, а й спина та боки. Терпіти його неможливо, ліками не знімається. Хлопець був дуже блідий, слабкий. Білки очей пожовтіли. Від цього помирають за добу. Ми більше як 3 години робили операцію. Хлопчина вижив.

Через жирні салати з майонезом, поєднані з алкоголем, підшлункова ви­робляє стільки соку, що сама себе переварює. У святкові дні хворих більшає уп'ятеро.

— З підшлунковою не можна гратися, чекати, доки само пройде, — розповідає професор Володимир Скиба, директор ­Хірургічного центру. — Одразу викликайте "швидку". Вводимо ліки навіть через аорту, аби швидше подіяли. Зменшуємо активність залози. До того ж мусимо піднімати тиск, збивати температуру. Якщо є гнійники, оперуємо. Робимо додатковий протік, аби виходив зайвий сік.

Найчастіше в лікарню потрапляють чоловіки, бо п'ють неякісний алкоголь.

— Компанія святкувала день народження. Випили. Як завжди буває, не вистачило. Хазяїн пішов у ларьок під будинком, купив пляшку горілки. Родичі його не дочекалися й пішли. Сам відкрив цю горілку й випив 50 грамів, щоб розслабитися. Я бачив різних хворих: жовтих, білих, чорних. Цей був весь синій. Обличчя, тіло, руки, ноги. Питаю: що в тебе болить? Каже, що нічого не болить. Потім стало погано, больовий шок. Підшлункова просто розвалилась. Помер за 8 годин. Дружина в шоці. І чоловік був непитущий.

Салати з оселедцем з'їдайте за п'ять годин

За останні 20 років в Україні важких отруєнь поменшало, каже лікар. Люди частіше купують свіжу їжу. Не готують на кілька тижнів наперед. Але частіше переїдають.

— Холодці, олів'є, "шуба", сало — залоза не встигає переробляти стільки жирної їжі. Одразу питаю: що їли? Або багато різної гидоти, або пили цілий тиждень. Деякі обманюють. Каже, що випив 100 грамів, а насправді 5 літрів. Багато труяться олів'є. Ніби непоганий салат, національний продукт. А покладеш несвіжу сметану чи неякісний майонез — важке отруєння. Або "шуба". Скільки вона стояла? Салати з оселедцем з'їдайте за 5 годин. Забув на столі — там уже розвивається інфекція.

Варений рис виводить токсини

Нудить, невелика температура, пронос, блювота — ознаки отруєння. Немає різкого оперізувального болю, як при ураженні підшлункової.

— Прийміть п'ять-шість, а можна й вісім таблеток активованого вугілля, — каже Володимир Скиба. — І півлітра мінеральної води, можна чаю. З'їжте вареного рису, він забирає токсини на себе. Якщо викликати блювоту, то на початку отруєння. Коли пройшло більш як 2 години, їжа вже пішла в кишківник, і її звідти не дістанеш. Сильна діарея — навіть добре. Вимиває всі токсини. Можна прийняти легкі антибіотики. За три дні минеться.

Зараз ви читаєте новину «"Я бачив різних хворих: жовтих, білих, чорних. Цей був весь синій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі