середа, 15 січня 2014 17:15

В Україні розлучаються частіше, ніж у США

В Україні розлучаються частіше, ніж у США
фото: life.pravda.com.ua

Кожне друге подружжя в Україні розлучається. Про це кореспонденту Gаzeta.ua розповіла київський психолог Ольга Філіпчук.

"Найчастіше шлюби розривають у період від 4 місяців до 1,5 року після весілля, - говорить психолог. – В Україні розлучаються частіше, ніж у США чи будь-якій іншій європейській країні. Причини різноманітні, але найчастіше заяву до заксу несуть через нестачу грошей, випивку і втручання у життя молодої сім'ї батьків. Третина розлучених після весілля ділили з батьками квартиру чи дім. Якщо у таких сім'ях починаються конфлікти, я раджу переїжджати від батьків одразу".

Євгенія Бельченко з Білої Церкви на Київщині тричі була на консультації у психолога. Але її шлюб це не врятувало.

"З Олегом ми розлучилися у грудні торік, - каже Євгенія. – У шлюбі прожили чотири роки. І могли прожити ще 20-30 років, якби не його мама. Після весілля ми стали жити втрьох – я, Олег і свекруха Катерина Іванівна".

Зароблені гроші чоловік, як і до шлюбу, віддавав матері.

"У нас усе було на трьох. Навіть вихідні проводили з мамою і за її графіком, - говорить Бельченко. - На вихідні Олега вона мала свої плани. На мене часу в чоловіка не було. Коли Олегу запропонували в Києві роботу на 7 тисяч гривень, він не поїхав, бо мама сказала, що нам і 2,5 тисячі вистачить. Навіть собаку через неї завести не могли. Дітей не народжували, бо свекруха казала, що ще рано".

Бельченко переконана, їхній шлюб розпався через свекруху.

"Більше терпіти шлюб утрьох я не могла. Друзі кричали: "Не будь дурною, не розлучайся! У нього ж квартира в центрі міста". Але його однокімнатна квартира з мамою на додачу давно перетворилася для мене на пекло".

"Батьки повинні допомагати молодій сім'ї стати на ноги, але не критикувати і вчити, як жити, - говорить психолог Ольга Філіпчук. – Кожна третя пара приходить до мене, бо у їхню сім'ю втручаються теща або свекруха, тесть або свекор. Батькам треба розуміти, що ідеальних людей не буває. Але якщо ваша донька чи син вибрали собі за чоловіка чи дружину ту чи іншу людину, ви повинні змиритися з вибором, а не критикувати його".

Зараз ви читаєте новину «В Україні розлучаються частіше, ніж у США ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі