пʼятниця, 21 жовтня 2011 13:26

Чоловіки не дотепніші за жінок, але частіше жартують, кажуть психологи

Чоловіки не дотепніші за жінок, але частіше жартують, кажуть психологи

Існує стереотип, що чоловіки смішніші за жінок і почуття гумору в них тонше. Зазвичай це пояснюють адаптацією в ході еволюції. Чоловіки виробили один зі способів залучати потенційну партнерку, а вміння жартувати - це як хвіст у павича. Однак недавнє дослідження доктора психологічних наук Лори Мікс може зруйнувати це усталене судження.

Спільно з професором кафедри психології Каліфорнійського університету в Сан-Дієго Ніколасом Крістенфельдом і Робертом Манкоффом, карикатурним редактором популярного американського журналу The New Yorker, Лора Мікс провела експеримент, результати якого були опубліковані у виданні американського Психономічного суспільства Psychonomic Bulletin & Review.

Чоловіки "обігнали" жінок всього на 0,11 балів, хоча 90% учасників незалежно від статі погодилися з твердженням, що чоловіки все-таки дотепніші. "Їх майстерність вигадувати жарти була, звичайно, не фантастичною, але з невеликою перевагою перемогли вони", - прокоментував Крістенфельд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінки питають астрологів про любов, чоловіки — про гроші

Було проведено два експерименти. У першому брали участь студенти старших курсів - 16 молодих людей і 16 дівчат. Їх попросили вигадати смішні підписи до 20 карикатур за 45 хвилин. Усього вони повинні були написати 640 дотепних жартів. Таку форму перевірки почуття гумору дослідники вибрали не випадково. Вона дозволяє краще зрозуміти, на що здатна людина, адже в повсякденному житті обставини можуть зробити смішним будь-який жарт. До того ж при оцінці результатів за письмовим текстом складніше визначити, учасник якої статі вигадав жарт.

Молоді люди оцінювали чоловічі жарти краще, ніж дівчата. Це суперечить твердженням, що чоловіки жартують, щоб заманювати жінок.

Отже, чоловіки не набагато дотепніші за жінок. Можливо, чоловіки частіше користуються можливістю пожартувати. Коли учасникам було поставлене питання, наскільки добре за п'ятибальною шкалою вони оцінюють свої гумористичні можливості, дівчата назвали цифру 1,5, в той час як хлопці не були занадто скромними, назвавши 2,3. Однак, як показало дослідження, чоловіча самовпевненість переганяє вміння.

Зараз ви читаєте новину «Чоловіки не дотепніші за жінок, але частіше жартують, кажуть психологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі