середа, 18 листопада 2009 17:23

Жодна лампочка не перегоріла за три роки у Павла Погребного

 

"Папа вкрутил энергосберегающую лампочку на кухню, но она тусклая, — розповідає москвичка Ольга Біантовська, 31 рік. — Огромная и выпирает из плафонов. Смотреть неприятно, глаза болят. Говорят, чтобы было светло, нужно штук пять вкрутить или выбрать сильнее мощность".

Ахім Ганц, 44 роки, з німецького міста Дюссельдорф розказує, що у тамтешніх супермаркетах ламп розжарювання майже не продають.

— Люди обурюються. Мама відмовляється переходити на нові лампи, користується старими запасами. А я всі замінив. Якщо перегорає, здаю безкоштовно до супермаркету.

Киянин Павло Погребний, 36 років, теж поміняв у квартирі лампочки. За три роки жодна не перегоріла.

— Звичайні залишив на кухні й у ванні. Там підвісні потолки, енергозберігаючі будуть із них стирчати. Купую в основному лампочки рівненського виробництва, бо китайські слабо світять. Хороші німецькі, але задорогі. Мінус нових лампочок у тому, що довго розгораються. Їх також не можна часто вимикати, бо перегорають. Перерва між виключенням і включенням має бути не менше 15 хвилин. І не дай Боже розбити — всередині є ртуть.

Енергоощадна лампа працює до 12 тисяч годин

— Енергоощадна лампа працює до 12 тисяч годин, — каже 40-річна Олена Герасьова, керівник відділу продажу компанії "Брілле". — На ній економимо 80 відсотків електроенергії. Але замінювати треба всі лампи в домі, а не одну. Вони бувають з багатьма трубками й різної форми. Мають холодне й тепле світло. В офіс годяться холодні, для домівки — теплі. Не  шкодять очам, бо не блимають, як старі люмінесцентні. Модні лампочки у формі лотоса, ними часто прикрашають люстри. Найкраще передають кольори галогенові. Тому в магазинах ними підсвічують ювелірні вироби, кришталь. Удома їх вкручують біля дзеркал, зверху над панно чи картинами. На кухні — над робочою зоною.

Лампи розжарювання теж використовують для декору. Олена Герасьова показує лампочку у формі шишки, "свічки на вітрі".

— Такі підходять для кованих люстр без плафонів. Бувають прозорі та матові. У спальню, камінний зал, де потрібне спокійне світло, краще вибирати матові. А для кришталевої люстри, настільної лампи — прозорі. Є кольорові. Ними прикрашають кімнату на свята. Лампи розжарювання не підходять для паперових і тканинних абажурів, бо можуть їх пропалити.

За рік здають 300 тисяч лампочок

 

У Києві згорілі енергоощадні лампочки переробляє підприємство "Демікон". Директор Лідія Яковлєва, 72 роки, каже, за рік можуть прийняти 3 млн ламп. Здають їм 300 тис.

— До нас часто звертаються кияни, яких скеровує служба мера. Люди не знають, куди дівати поломані лампочки, і дзвонять до Черновецького. Інші їх вивозять у ліси, викидають на смітники. У киян лампочки приймаємо безкоштовно, хоча за кожну мали би брати по 2,4 гривні. Стільки платять юридичні установи. За нездані лампи передбачено штраф 509 грн.

На "Деміконі" знезаражують ртуть, яка міститься в лампах. Скло вивозять на полігони як будівельне сміття.

Зараз ви читаєте новину «Жодна лампочка не перегоріла за три роки у Павла Погребного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі