пʼятниця, 31 березня 2017 05:45

"Витрати на комунальні послуги можна знизити практично до нуля"

Автор: ФОТО З САЙТА www.sustainability.scm.com
  Олександр Ніколаєнко, консультант з енергетичного розвитку: ”Слід використовувати високоефективні сертифіковані обладнання та матеріали”
Олександр Ніколаєнко, консультант з енергетичного розвитку: ”Слід використовувати високоефективні сертифіковані обладнання та матеріали”

— Коли люди приймають рішення модернізувати чи утеплити будинок, головне пам'ятати — дім є цілісним об'єктом. Зміни в ньому потрібно проводити комплексно. Інакше бажання покращити свій будинок може привести до плачевних наслідків. Від непродуманих дій можуть постраждати цілі конструкції. Неправильне утеплення може спричинити появу грибка на стінах, — розповідає 33-річний Олександр Ніколаєнко, консультант зі сталого енергетичного розвитку Проекту USAID Муніципальна енергетична реформа в Україні.

З чого слід почати підвищення рівня енерго­ефективності житла?

— Спочатку слід провести енергоаудит будівлі. Він представляє собою технічне обстеження теплоізоляції дверей, вікон, даху, стін та інженерних систем будівлі — опалення, вентиляції, охолодження, освітлення, гарячого водопостачання, електропостачання, газопостачання. Таке ­обстеження дає змогу визначити реальний обсяг та ефективність споживання енергетичних ресурсів. На основі отриманих результатів визначають потенціал енергозбереження в будівлі. Розробляють заходи з підвищення ефективності. Все рахують і роблять проектно-кошторисну документацію.

На що звертають увагу енергоаудитори?

— Перш за все, чи підтримується необхідний рівень температури, вологості, концентрації вуглекислого газу, освітленості в приміщенні. Якщо якийсь із цих параметрів не в нормі, то спеціалісти рекомендують привести його до ладу. Слабкі місця визначають за допомогою вимірювального обладнання. Тепловізор використовують для визначення втрат енергії через поверхні будинку. Перевірку герметичності будівлі нагнітанням тиску — для пошуку втрат енергії через щілини. Ще звертають увагу на споживання енергії для підтримання парамет­рів будинку. Лише після відповіді на ці питання можна давати поради з підвищення енергоефективності.

Які найпоширеніші рекомендації дають після перевірки житла?

— Їх можна поділити на три групи. До першої відносять заходи, спрямовані на зниження витрат. Не випускати бездумно воду під час купання та миття посуду. Навчитися користуватися нею розумно. Вимикати електроприлади з розеток. Відремонтувати ущільнювачі на металопластикових вікнах і відрегулювати їх. Звільнити батареї від меблів та декору, встановити короткі штори чи жалюзі — щоб не закривали джерела тепла. Ці заходи локальні й дешеві, але можуть принести економію до 20 відсотків.

Для отримання більш суттєвої економії необхідно впроваджувати в будинках заходи з досягнення максимальної ефективності використання енергоресурсів — друга група порад. Це утеплення стін, даху та перекриття підлоги, заміна вікон і дверей, установлення енергоефективного обладнання. До третьої групи порад переходять після досягнення максимальної ефективності. Тоді беруться за заміну традиційних видів енергії на відновлювальні — сонячні колектори чи негазові бункерні котли. Такі роботи потребують великих коштів, але з їх допомогою, витрати на комунальні послуги можна знизити практично до нуля і стати енергонезалежним.

Яка кількість будинків потребує модерні­зації?

— Якщо будинок споживає менше нормативних значень, то модернізація скоріше за все не буде окупатися. Але таких у нас — до 20 відсотків. Решта потребують модернізації для відповідності діючим будівельним нормам.

Чи є послідовність проведення робіт з утеп­лення та модернізації будинку?

— Їх послідовність має бути наступна — підготовчі роботи, ремонт або заміна вікон, вхідних і балконних дверей, дверей тамбурів, модернізація внутрішньобудинкових інженерних систем, теплоізоляція зовнішніх огороджувальних конструкцій і гідроізоляція покрівлі.

Залежно від обсягу раніше виконаних робіт, зазначену послідовність робіт можна дещо змінити. Всі вони повинні відповідати державним будівельним нормам розробленим протягом останніх десяти років.

На скільки реально перетворити звичайний старий будинок на досконалий енерго­ефективний?

— Світовий досвід показує, що технічно відсутні будь-які обмеження до вдосконалення будівель. На сьогодні у світі існують майже 20 тисяч будівель, які практично не споживають енергію. При цьому в них підтримуються всі нормативні значення повітря. Такі будинки називаються пасивними. Вони почали з'являтися в Україні.

На що слід звертати увагу при виборі матеріалів для модернізації будинків?

— Перш за все слід використовувати високоефективні сертифіковані обладнання та матеріали. При цьому варто звертати увагу на умови використання цього обладнання. Наприклад, якщо у нас є комора, в якій світло вмикають сукупно годину на рік, замінювати робочу лампу накалювання на світлодіодну — недоцільно. Тому будь-які заходи повинні бути розроблені з врахуванням професійних підходів.

Зараз ви читаєте новину «"Витрати на комунальні послуги можна знизити практично до нуля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі