середа, 28 травня 2008 15:07

Вікна із захистом витримують навантаження до 2 тонн

Киянин Михайло Борисов, 41 рік, вирішив замінити вікна у квартирі батьків. Замість старих дерев"яних хоче поставити металопластикові з посиленою системою захисту.

— Мама живе на першому поверсі п"ятиповерхівки на Воскресенці, — каже Михайло. — Район цей раніше був тихим. Але відколи поряд відкрили великий ринок, почастішали крадіжки. Улітку батьки, буває, на цілий тиждень виїздять на дачі. За квартирою наглядає сусідка. Коли спекотно, мама спить із відчиненим вікном. Тому хочу поставити вікна з додатковим захистом, щоб їх не можна було виламати ззовні.

У своїй квартирі чоловік позаторік установив вікна фірми "Рехау". Протизламної фурнітури не замовляв, бо помешкання на п"ятому поверсі.

Майстри зауважують, що на протидію злому розраховані всі металопластикові вікна. Петлі витримують навантаження до 70–100 кг. Усередині рами є металева конструкція. Таке вікно важче зламати, ніж старе дерев"яне. Але професійний злодій зможе це зробити за допомогою викрутки.

Фурнітуру з посиленими елементами захисту роблять компанії "Рото Франк", "Мако", "Вінхаус", "Зінгенія" і "Фуро". Їхня продукція схожа між собою за конструкцією.

Петлі кріплять так, щоб їх не зрізали

— За європейською надійністю всі віконні системи діляться на шість класів безпеки, — розповідає технічний консультант представництва компанії "Рото Франк" в Україні Дмитро Міщенко, 26 років. — Захист першого класу оберігає від спроб виважити вікно, але його можна відчинити за допомогою інструментів. Найнадійніший шостий клас захисту. Вікно не відчинять навіть за допомогою дриля і болгарки, не кажучи про викрутку.

Замки у вікнах із посиленим захистом не дозволять повернути ручку знадвору. Висувні металеві гаки, розміщені по периметру рами, захищають від злому. Коли вікно зачиняють, гаки фіксують його.

— Вікна з ручками, які відкривають ключем, замовляють сім"ї з маленькими дітьми, — веде далі Дмитро. — Коли ручка знаходиться в горизонтальному положенні, вікно можна прочинити лише для провітрювання.

Вікна з захисними елементами витримують навантаження до 2 т. Їхній профіль має краще з"єднання з рамою.

— Вікна з захистом дорожчі за стандартні на 10–40 відсотків, — розповідає столичний монтажник Василь Прокопенко, 47 років. — Найчастіше їх замовляють люди, які живуть на першому чи другому поверсі. Крім фурнітури, в такі вікна ставлять протиударне скло або захищене плівкою, як в автомобілі. Коли його розбивають, воно не розсипається, бо плівка утримує уламки.

Прокопенко каже, немає гарантії, що такі вікна неможливо відчинити. Просто злодію доведеться витратити на це більше часу. Для надійності бажано поставити ґрати, а у квартирі встановити сигналізацію.

Михайло Борисов вирішив замовити три вікна з захисною системою за технологією "Секустік" фірми "Рото". Встановить їх на кухні й у двох кімнатах квартири батьків. Замок має пластину з двома заглибленнями, яка повертається разом із ручкою, і пластину з металевими штирями. Коли вікно зачиняють, штирі фіксують ручку. Ззовні відчинити не вдасться. На вікна чоловік витратить близько 10 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Вікна із захистом витримують навантаження до 2 тонн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі