пʼятниця, 02 грудня 2011 05:15

Сухі гілки зимою руйнують дахи

Автор: фото з сайта www.FAZENDOCHKA.NET
  Обрізку дерев найкраще робити пізньої осені. Взимку під вагою снігу та льоду гілки ламаються, можуть пошкодити тин чи машину
Обрізку дерев найкраще робити пізньої осені. Взимку під вагою снігу та льоду гілки ламаються, можуть пошкодити тин чи машину

— Суху гілку за рівнем небезпеки можна прирівняти до зарядженої рушниці. На перший погляд чепуха, а насправді необрізане восени мертве гілля — це велика біда для двору та будинку, — розповідає киянин Володимир Кислий, 37 років.

Він альпініст. Останніх дев'ять років обрізає дерева навколо будинків на Київщині в Кончі-Заспі, Пущі-Водиці, Бучі та Ірпені.

— Був випадок, що суха гілка впала й зламала дах, а потім сповзла й повалила ще тин. Падали й на припаркований на подвір'ї автомобіль. Якщо попаде з кількох метрів у людину, буде синець. Знайомий лісник з Ірпеня відвоював Афган без ран, а йшов лісом, упала суха гілка на голову, то тиждень пролежав у реанімації.

Пізньої осені сухе гілля видно найкраще. Якщо потрібно зрізати живу гілку, то листопад-грудень — найкращий час. Дерево перебуває у стані спокою, соки не циркулюють. Тому рослина переносить обрізку безболісно. Роботи закінчують до снігу. Це безпечніше для альпініста. Також стовбури не встигають набрякнути від вологи.

— Треба слідкувати за зрізом на живій частині крони. Задирки кори послаблюють дерево. Відкривають у стовбурі доступ шкідникам. Якщо зріз у діаметрі великий і живий, його замащують глиною.

Осіння обрізка дерев не псує клумби і двір. Квіти відцвіли, фонтани вимкнули. Гілля під час обрізки нічого в дворі не привалить. Робітники не витопчуть декоративних рослин.

— Якщо дерево близько електропроводів, то до гілляки прив'язуємо мотузок, а потім зрізуємо й водночас із землі тягнемо і відводимо від дротів. Якщо крона вросла в провода, викликаємо електриків, вони знеструмлюють мережу та знімають дроти, щоб дерево їх не порвало.

Найнебезпечніші для дому сосни та дуби. Сосна крихка, тому її гілля часто падає. Дуб важкий — при падінні ламає все вщент.

— Суха гілка відрізняється від живої кольором. Її зразу видно у кроні дерева. Якщо жива, то до гілки підлажу на альпіністському спорядженні без "кігтів", бо вони відколупують кору й ранять дерево. Часом господарі починають обрізати дерева навколо дому самі, а завершуємо ми. Не розраховують сили й висоту. Кажуть, "як був молодий, то скакав по деревах, а тепер тільки за 40 перевалило, то вже й ноги трясуться".

Ціна обрізки — від 400 грн до 6 тис. грн залежно від складності робіт.

Обрізані гілки рубають на дрова або вивозять. Також викорчовують пеньки, якщо дерево зрізали повністю, та вирубують чагарники. Щоб весною дикі кущі не пускали паростки, після вирубки їх заливають окропом або посипають сіллю.

 

Із пеньків облаштовують клумби

Сухе, не трухляве дерево з широким стовбуром можна зрізати високо від землі. Так, щоб відшліфований пеньок весною міг слугувати столом чи стільцем.

— У зрізаному низько від землі — облаштовують квітник, — говорить ландшафтний дизайнер Валентина Стовбичко, 46 років. — Для цього трохи вибирають деревину із середини. Застилають поліетиленом, щоб земля й вода не гноїли деревини. Засипають ґрунт і садять квіти з коротким корінням.

 

Зараз ви читаєте новину «Сухі гілки зимою руйнують дахи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі