середа, 27 лютого 2008 16:39

Стару шубу можна оновити шкіряними вставками

Цьогоріч хутро в моді. Куртки й пальто прикрашають натуральним та штучним ворсом на капюшонах, комірцях та рукавах. За статистикою, у великих містах щороку відкривають по два магазини хутряних виробів. У Києві їх 70.

— Нехай не ображаються "зелені", але хутро буде модним завжди. Жінка в ньому відчуває свою сексуальність. Хутро — це річ на всі часи. Хіба через тисячі років люди одягатимуться в якісь скафандри. Та й то, я впевнена, що скафандр буде прикрашений шматочком хутра, — каже столична дизайнерка Ірина Пархоменко, 43 роки. Її авторське ательє на Лук"янівці "Ірина" другий рік реставрує вироби з хутра. Зі старої дублянки там можуть зробити стильне пальто.

47-річна Наталія Таргонська з Вишневого, що під Києвом, мала коричневу шубу з мерлушки. Річ висіла в шафі — широкий балахон виглядав немодним, фасон застарілим. Шубу вирішили вшити.

— Я понесла в ательє, заплатила за роботу гривень зо 300. Але краще б нічого не робила. Це не вшивання, а шо попало — тільки спортили. Шуба стала кострубатою.

У майстерні Ірини Пархоменко шубу "перебрали" — спершу розшили на хутряні смужки, а потім викроїли та зшили заново. Дизайнерка запропонувала зробити шкіряні вставки і комір із фарбованої лисиці.

— Тепер це мєховє пальтішко носить моя 19-річна дочка Оля, — пояснює Наталія Таргонська. — Разом із шкуркою для воротніка ми заплатили 1100 доларів. Немало, але робота того варта. Ви б бачили, як то все харашо зроблено, і по фігурі підігнано.

Хутро не вибачає помилок, вважає Ірина Пархоменко. Найменший огріх у викройці, нерівний шов може зіпсувати вигляд найдорожчої речі.

— Нещодавно перешивали шубу зі щипаної норки. Це дорогий матеріал. У ньому немає довгого ворсу — лише короткий підпушок. На дотик — оксамит. Така шуба коштує 20 тисяч доларів. Коли розібрали її, помітили фабричний брак — одна частинка довша, друга коротша, і рукава теж. Щоб виправити такі огріхи, іноді з кожної смужки хутра — їх у норковій шубі зазвичай 56 — доводиться забрати по 3 міліметри. На хутрі не зробиш виточок, як на тканині. Його кроять точно і зшивають раз.

Шубу із сірої каракульчі 55-річна киянка Валентина Павлова купила 5 років тому в Німеччині за $3,5 тис. Це була широка модель до середини стегна з пишним рукавом на манжеті і великим коміром.

— Це була шуба в європейському стилі, — розказує Валентина Василівна. — Ірочка запропонувала зробити її в закарпатському.

Майстриня зpобила з великого коміра стійку, підібрала смужки з темно-зеленої тканини, розшила їх бісером, додала чорне хутро.

— Я ношу цю шубку другий рік, — продовжує Валентина Павлова. — І моїм знайомим сподобалося. Приятелька потім шила в Ірини костюм. Вона гарно комбінує тканини — шовк, трикотаж, вишивку.

На реставрацію шуби із заміною підкладки треба днів 10. Така робота коштує від 1,5 тис. грн.

Киянка Олена Скаковська, 34 роки, замовляє речі в Ірини Пархоменко 6 років. Розповідає, що в її гардеробі є ділове пальто під пояс, яке 7 років тому було довгою шубою із зеленої фарбованої норки.

— Вона стала малувата. Але ж річ хороша, шкода викидать. Щоб розширити її, зробили шкіряні вставки, таким же матеріалом оздобили рукава та кишені. Правда, довелося викинути капюшон, який мені подобався — узимку можна було ходить без шапки. Але Ірина сказала: нема чого, ти ж їздиш на машині, — сміється жінка. — Пальто носитиму наступної зими, цього року не одягала. У грудні я народила дитину.

Зараз ви читаєте новину «Стару шубу можна оновити шкіряними вставками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі