вівторок, 14 серпня 2007 15:56

Шкільний рюкзак має бути не ширший за плечі

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  На першому поверсі столичного магазину ”Дитячий світ” біля метро Дарниця 9-річний Женя Пищев, який восени піде у 4 клас, роздивляється рюкзак за 999 гривень. До магазину він прийшов з мамою
На першому поверсі столичного магазину ”Дитячий світ” біля метро Дарниця 9-річний Женя Пищев, який восени піде у 4 клас, роздивляється рюкзак за 999 гривень. До магазину він прийшов з мамою

Для школяра треба купувати якісний і невеликий рюкзак. Добрий виріб не псуватиме осанку і не cтомлюватиме дитину.

— Цього року веду Андрійка в перший клас, — ділиться 28-річна киянка Тетяна. Вона разом із сином вибирає на столичному ринку "Петрівка" портфель. — Купую йому невеликий рюкзак. Мені так шкода дітей, що ходять із величезними торбами за спиною, трохи не більшими за них самих. Воно, бідненьке, скрючиться і пре той рюкзак додому. Це ж ніякого здоров"я не буде.

— Абсолютно точно, — втручається у розмову продавець рюкзаків Антоніна Утоцька, виходячи з-за прилавка. — Треба враховувати вік і статуру. На худу дитину не насумбучувати величезний мішок, а от крупнішим і старшим підійде й більший.

У першокласника портфель разом із речами має важити не більше за 4–5 кг. Бажано, щоб рюкзак був пошитий з водонепроникної тканини, тоді під дощем книжки залишаться сухими. Спина малюка не упріватиме, якщо задня частина зроблена з натуральної тканини.

— Усім мамашам раджу товар, де з усіх боків причеплені світлові відбивачі. Бо зараз не водії, а шумахери. Без відбивача у темряві дитину не помітять, — застерігає Утоцька.

У столичному "Дитячому світі", біля метро Дарниця, на другому поверсі у відділі шкільних рюкзаків вишикувалася невелика черга. Там продають рюкзаки вітчизняних фірм, київської "Дербі" та харківської "Долі". Найчастіше шукають портфелі для першокласників.

— Мам, я не хочу такий твердий ззаду. Він мені давитиме. Краще он той рожевий з барбі, — хниче 8-річна Катя.

— Навпаки. Через тверду спинку не давитимуть кути книжок чи пенала. Вона ортопедична, тобто як цілий день будеш його носити — спинка не болітиме, — запевняє дівчинку продавець Тетяна Аішина, 27 років. Каже батькам, що задня частина рюкзака має повторювати контури дитячої спини.

Не беріть рюкзак з однією лямкою

Добрий рюкзак — не ширший за плечі. Інакше незручно буде рухати руками. Високий теж брати не радять, щоб нічого не муляло шию. Якщо рюкзак звисає нижче від попереку, він заважатиме ходити і зіпсує осанку. Продавець радить приходити за покупкою разом з альбомом чи великою книжкою, щоб виміряти, чи підходить портфель за розміром для шкільного приладдя.

— Не беріть рюкзак з однією лямкою, що одягається навскоси. З ним може виникнути сколіоз, — Тетяна дістає червоний невеликий рюкзак. — Це найкращий варіант. Дві шлейки пришиті не посередині, а як лямки у майки, трохи на відстані.

Жінка радить брати моделі з кількома відділами, щоб окремо класти книжки, зошити та бутерброди. Не завадять спеціальні пластикові ніжки на дні, щоб рюкзак довше залишався чистим.


Німецький портфель коштує 999 гривень



На першому поверсі "Дитячого світу" на Дарниці у магазині канцелярії продають німецькі портфелі для першокласників за 999 грн. Для дівчат рожеві, для хлопців — сині. Портфель прямокутної форми з твердими стінками. Внизу по всій довжині прикріплений пластиковий каркас. Ззаду товста рельєфна ортопедична спинка. В середині у великому відділенні є два тримачі на резинках, як у чемодані.

— За якістю — це найкращі рюкзаки. Ми самі його міряли, там така зручна спинка, що знімати не хочеться. Дітям вони теж подобаються. Їх купують щодня по кілька штук, — розповідає продавець Людмила.

У комплект до рюкзака входить розкладний пенал на блискавці з олівцями, лінійками та фломастерами, напівкругла сумка для змінного взуття під колір портфеля та дві пластикові коробочки — для бутерброда та води. Рюкзак без додатка коштує 719 грн.

Для першокласників роблять яскраві сумки

На столичних ринках найдешевше продають портфелі для перших—третіх класів. Вони невеличкі, зазвичай яскравих кольорів з малюнками мультяшних героїв. Коштують 45–80 грн. Сумки для четвертого—п"ятого класу роблять трохи більші за розміром і менш яскраві. Такі продають від 50 до 100 грн. Для старшокласників рюкзаки найбільші. Вони мають багато додаткових кишень. Для краси вшивають клаптики з тканини іншого кольору. Моделі з ортопедичною спинкою коштують 80–150 грн, з м"якою 60–120 грн. У магазинах ціни на 10–20 грн вищі.

Зараз ви читаєте новину «Шкільний рюкзак має бути не ширший за плечі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі