середа, 15 березня 2006 17:36

Рештки їжі треба змивати

Що посудомийна машина — не розкіш, багатодітна родина Юсюків відкрила для себе три роки тому. Наталя Юсюк, 35 років, щодня витрачала не менше години на миття посуду. Діти ще маленькі, щоб допомагати, а глава родини Алік, 33 роки, з ранку до вечора на роботі.

— Нам Бог дав чотирьох дітей, — розповідає Наталя. — Аби встигнути наварити, попрати, поприбирати і каструлям раду дати, я з дня у день наче дзиґа крутилася.

Нова посудомийка Юсюкам була не по кишені. З Німеччини знайомий привіз за $160 машинку "Міле", яка відпрацювала там лише рік. Нову таку в Києві можна купити за $760. На вигляд їхня — як нова, а головне — всі запчастини можна купити на ринку "Юність" (найбільший господарчий ринок Києва. — "ГПУ").

Нову таку в Києві можна купити за 760 доларів

У Юсюків машинка працює щодня. Посуду мають стільки, щоб повністю її завантажувати, — 12 наборів. Оцінили посудомийку, коли найменша Єлизавета підхопила сальмонельоз. А "Міле" пропікає посуд до 180 градусів.

— Ніяка зараза такої температури не витримує, — каже Наталя.

Порахували, що одне миття з таблетками "три в одному" коштує 1,25 грн. Юсюки використовують мийний засіб "Амвей" і не забувають вчасно заповнювати резервуари для солі й ополіскувача. Тоді одне миття обходиться у 80 коп. Посудомийка сама перевіряє чистоту полоскання. Посуд аж сяє.

— Збав Боже запхати в посудомийку тарілку із залишками гречки або чашку з кавою на дні! — застерігає Наталя. — Весь посуд обліпить, і потім довго вручну відмиватимеш. Перед тим як складати брудні миски-чашки в машинку, треба змити з них рештки їжі, бо вони швидко забивають фільтр.

У Наталі на обмивання йде 10–15 хв.

Пригорілі каструлі теж доводиться чистити самому. Каструлі і сковороди з задавненим брудом посудомийка добре відмиває в інтенсивному режимі. Порівняно з ручним миттям, мийного засобу машина витрачає більше. Але води йде менше.

"Міле" — вже друга посудомийка в домі Юсюків. Першу — "АЕГ", яку теж привезли з Німеччини, — Наталя і Алік продали друзям, бо для великої родини Юсюків вона була замалою.

Зараз ви читаєте новину «Рештки їжі треба змивати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі