четвер, 24 лютого 2011 05:00

Порошок у вигрібну яму сиплять на ніч

У місті Гадяч на Полтавщині жителі не викачують із вигрібних ям. Користуються біопрепаратами, після яких зникає сморід, у ями не летять мухи. Так економлять на вивезенні фекалій.

— Дуже здорово, що придумали таку технологію. Я чула, що цим користуються японці. Нарешті і до нас дійшло,—  каже місцева 36-річна Людмила Скрипаль. — Другий рік купуємо препарат "Водограй". Це вигідніше, ніж викачувати машиною. А в нас ще і під'їхати з двору ніяк. Кожного разу просилися до сусідів, щоб пустили, а вони не дуже й хотять. Ми і для мами в село брали торік.

Препарат випускають у вигляді порошку, який розводять у воді. Потім цю рідину виливають у яму чи каналізацію. Спершу "стартову дозу", а потім щомісяця доливають небагато препарату, згідно з інструкцією. Під дією бактерій вміст ями перетвориться у напівпрозору рідину, яка поступово просочиться в землю. Нею можна поливати город чи в саду.

Використовують порошок при температурі +4° і вище.

— Для стандартного дачного туалету з об'ємом ями від 1 до 4 кубометрів 200-грамової упаковки біопрепарату вистачає на 10 місяців. А "Водограй плюс" добре чистить каналізаційний сток. Краще це робити на ніч, або коли їдете з дому. Каналізацією не можна користуватися 5 годин. За цей час колонія бактерій вичистить труби.

Препарат можна використовувати для будь-яких труб, навіть пластмасових. Бактерії не роз'їдають матеріалу. Продають "Водограй" у клубах органічного землеробства.

Зараз ви читаєте новину «Порошок у вигрібну яму сиплять на ніч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі