понеділок, 17 березня 2008 14:23

Подушки треба чистити раз на два роки

  Оператор пункту реставрації подушок Олена Лалаян слідкує за чисткою пуху та пір’я в установці з ультрафіолетовою лампою. У першому відсіку вміст подушки продувають і дезінфікують. У другому — пір’я потрапляє до напірника
Оператор пункту реставрації подушок Олена Лалаян слідкує за чисткою пуху та пір’я в установці з ультрафіолетовою лампою. У першому відсіку вміст подушки продувають і дезінфікують. У другому — пір’я потрапляє до напірника

"Принесла п"ять старих подушок. Їм років двадцять, а може, й більше. Вирішила, що треба почистити. Напірники свої принесли, все обійшлося у 54 гривні. Це вже друга партія. Раніше доньці почистила. Наволочки свої замінила", — розповідає 68-річна полтавка Наталія Пічкар.

Жінка принесла вироби на вул. Павленківську, 12. Там реставрують подушки, перини та роблять ковдри з пір"я.

— Кожну подушку на пір"ї треба чистити раз на два роки. Замінити напірник, бо там накопичується піт, віруси після хвороби, слина, лупа. Пір"я треба продезінфікувати — у ньому можуть жити кліщі, які викликають алергію, — розповідає директорка пункту реставрації 56-річна Катерина Ткаченко.

Дезінфекцію проводять в установці з ультрафіолетовою лампою. В один відсік витрушують вміст подушки. Там на одній зі стінок прикріплена лампа. Пір"я підхоплюється потоком повітря, обробляється ультрафіолетом. На одну подушку йде 10 хв. Усе роблять у присутності клієнта.

— Якщо пух — усе швидше. Пір"я буває трохи вологе, тоді можна задати більше часу, щоб просушилося. Під час чистки від пір"їн відсіюється важке сміття й осідає в установці. Подушка стає пухкіша, — пояснює Катерина Григорівна.

До чистого напірника вміст подушки переганяє установка.

— У другому відсіку на круглий вихід одягають напірник. Пір"я летить по трубі і потрапляє в нього. Потім виймаємо й зашиваємо, — директорка показує швейну машинку на столі.

Чистка 1 кг пера зі своєю тканиною коштує 3,5 грн. Можна купити напірник у фірмі.

— Пропонуємо три види тіку — російський, китайський і турецький, — веде далі Ткаченко. — Найдешевший — російський. Подушка 70 на 70 сантиметрів коштуватиме 20 гривень, із китайського тіку — 27, а з німецького — 38 гривень. Розмір 50 на 70 — по 19, 25 і 33 гривні відповідно. Найменша й найдешевша подушка обійдеться у 12 гривень.

В установці з ультрафіолетом пір"я обробляють 10 хвилин

Тік німецького виробництва щільніший, пір"я з нього не вибивається.

— Можемо на замовлення пошити напірник будь-якої форми, наприклад сердечко, — додає директорка.

Пенсіонерка Валентина Шмиголь із села Тахтаулове Полтавського району принесла реставрувати три подушки на гусячому та качачому пір"ї.

— За три подушки віддала 99 гривень. Раніше займалася цим сама. Сиділа, все перестірувала. Нещодавно знайома порадила сюди принести. За 10 хвилин вони чисті. І недорого, — розповідає жінка.

Вона замовила ковдру зі старого пір"я, що зібрала з качок та гусей.

— Чого я купуватиму за 500 гривень ковдру, як я за 300 її пошию, — каже Валентина. — Я старуха, та ще роблю в Полтавській обласній психлікарні медсестрою з 1959 року. Довольна, страшне!

61-річна полтавчанка Ніла Дика принесла чотири подушки. Дві з них віддає на пошиття ковдри для 5-річного онука Іллі.

— Оці ковдри на силіконі та синтепоні наче легкі й зручні. Та в мене не викликають довіри. Я такою почала вкриватися, то чомусь почало крутити ноги. Під нею я погано сплю. Тепер вкриваюся старим пуховим одіялом, — ділиться Ніла Іванівна.

Подушки пенсіонерка чистить утретє. Цього разу замовила напірник із китайського тіку.

— Подушки чищу щороку, — ділиться. — Приносила дві 70 на 70 і дві маленькі. Їх зручно підкласти під голову, коли читаєш.

Дві подушки у вигорілому блакитному напірнику з пакетів викладає ще одна клієнтка.

— Це вже другий захід, — хвалиться 65-річна полтавчанка Наталія Потапчева. — Моїм подушкам більше 15 років. Після чистки вони пухкі, на них приємно спати. Нема отих кліщів і запаху старості.

Алергенні кліщі розмножуються в перинах


— Алергенні кліщі живуть у пір"ї, побутовому пороху, перинах, під ліжком, — розповідає ентомолог Полтавської міської санепідемстанції Єлизавета Ковальова. — Кліщі розмножуються. Вони люблять вологість і тепло. Якщо людина схильна до алергії, в неї може проявитися не типовий бронхіт чи пневмонія. Медики лікують хворобу як застудне захворювання, а насправді це алергія.
Її викликають не кліщі, а продукти їхньої життєдіяльності.
— Знайома лікарка мені розповідала, що її син хворів бронхітом. З"ясувалося, у нього була алергія на кліщів, — згадує Ковальова.
Єлизавета Сергіївна радить періодично чистити подушки, провітрювати, вибивати і просушувати. Пір"я періодично дезінфікувати.

Зараз ви читаєте новину «Подушки треба чистити раз на два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі