вівторок, 07 жовтня 2008 16:26

Петро Бобонич винайшов глюкометр для дружини

Автор: фото: Сніжана РУСИН
  Апарат для вимірювання рівня цукру в крові Петро Бобонич із Ужгорода винайшов шість років тому. Стверджує, що глюкометр можна виготовити власноруч за кресленнями. Його собівартість становитиме 80–100 гривень
Апарат для вимірювання рівня цукру в крові Петро Бобонич із Ужгорода винайшов шість років тому. Стверджує, що глюкометр можна виготовити власноруч за кресленнями. Його собівартість становитиме 80–100 гривень

66-річний науковець Петро Бобонич із Ужгорода за два тижні їде до Ізраїлю. Тамтешня медична фірма "Медісенс" зацікавилася його винаходом — глюкометром. Апарат для вимірювання рівня цукру в крові Бобонич винайшов  2002 року, коли на цукровий діабет захворіла дружина Ганна Василівна.

Петро Бобонич — науковий пенсіонер. Працював на кафедрі твердотільної електроніки фізичного факультету Ужгородського національного університету. Із 1976-го запатентував понад 25 медичних й фізико-технічних пристроїв.

— Дружина проходила медичне обстеження перед поїздкою до санаторію, — розповідає науковець. — Лікарі виявили в її крові багато глюкози. То був початок цукрового діабету. На перших годинах це було жахом для нас. Я вирішив розробити новий пристрій для діабетиків.

Винахідник намагався створити препарат, яким не потрібно проколювати шкіру і який був би безболісним у використанні. За місяць винахід пройшов тестування.

Від решти глюкометрів, що є в світі, апарат Бобонича відрізняється тим, що дає найменшу похибку — 15%.

Науковець виймає із сумки поліетиленовий пакет. У ньому лежить глюкометр. Винахід завбільшки з мобільний телефон складається із пластмасової кліпси зі світлоприймачами і діодами, які під"єднані до мультиметра — прилада для електронних вимірювань.

Кліпса глюкометра кріпиться до вуха чи пальця. Через кров"яні судини проходить інфрачервоний промінь від світлодіода до фотоприймача й подає відомості про рівень глюкози на монітор апарата.

Петро Бобонич пояснює, що його глюкометр простіший у використанні й може бути утричі дешевшим від решти аналогів.

Кліпса кріпиться до вуха чи пальця

— Спершу я винайшов фотоприймачі, які здатні зареєструвати слабке за інтенсивністю випромінювання, — каже він. — До цього часу про них у фізиці не було відомо. Фотоприймачі застосував у глюкометрі. Із їхньою допомогою фіксується глюкоза, яка є в організмі людини. Глюкометр я випробував на шістьох сотнях хворих у міській поліклініці та обласній лікарні в Ужгороді. Коли ми побачили ефект, апаратом зацікавився київський завод "Арсенал". Два з половиною роки велися перемовини, але глюкометр так і не почали випускати.

2004 року до Бобонича звернулися підприємці з Сингапуру. Зустріч призначили на грудень. Але через політичні події вони так і не прилетіли до столиці України.

— Тоді патент викупив "Росздравнадзор". Попередня вартість апарата мала бути в межах 200 доларів. Росіяни обіцяли до березня 2008 року виготовити три взірці, але досі не дають про себе знати.

Про глюкометр дізналися діабетики. До Бобонича почали дзвонити та писати з різних областей України. Науковець виготовив більш як 70 екземплярів.

— Та в мене вже немає ні матеріалу, ні сил, щоб усім допомогти, — запевняє. — Аби якось зрушити справу з місця, я надіслав свої креслення до "Української технічної газети" та журналу "Радіоаматор". Пояснив читачам, як змайструвати апарат у домашніх умовах, як користуватися ним і визначати рівень цукру. Собівартість такого глюкометра буде біля 80–100 гривень.

Нещодавно Бобонича через Інтернет відшукали ізраїльтяни. Запросили в місто Хайфа.

— Щось подібне створила й американська фірма "Сугар Трак", — розповідає винахідник. — Але в їхньому глюкометрі замість світлодіодів використовуються лазерні з потужним випромінюванням. При необережному поводженні їхній глюкометр може зіпсувати зір. Крім того, коштує він 250 доларів, а діоди вартістю по 35–50 доларів потрібно замінювати кожні три місяці. А в моєму глюкометрі треба хіба що міняти батарейки або підзаряджати акумулятори.

Зараз ви читаєте новину «Петро Бобонич винайшов глюкометр для дружини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі