понеділок, 13 листопада 2017 07:30

"Перед ремонтом складіть кошторис"

Автор: www.stroy-arhiv.com.ua
  Після зняття старих шпалер стіни просочують антисептиками. Ремонт — це нагода ­позбутися цвілі. Після цього кладуть бетонну чорнову стяжку на підлогу
Після зняття старих шпалер стіни просочують антисептиками. Ремонт — це нагода ­позбутися цвілі. Після цього кладуть бетонну чорнову стяжку на підлогу

— Найкращий спосіб заощадити на ремонті квартири — частину робіт виконати самому, — вважає Микола Годовась, 47 років, працює інженером у ремонтно-будівельній компанії в Івано-Франківську. — Але при цьому слід зважати на майбутні труднощі. Вони обов'язково виникнуть. Головне — власники квартири повинні мати достатньо часу й терпіння.

Важливо оцінити стан квартири. Якщо стяжка або штукатурка пошкоджені — лише фарбування не вирішить проблем із підлогою та стінами. Це ж стосується і комунікацій.

— Щоб визначити свої фінансові можливості, вивчіть ціни на матеріали в магазинах. Вартість доставки значно впливає на них. Не шукайте найдешевші. На будівельному ринку повно підробок. Не можна заощаджувати на комунікаціях. Газове та електрообладнання монтують лише фахівці міських служб. Перед ремонтом складіть кошторис і план. Цим уникнете перевитрати матеріалу й грошей. Дотримуйтесь послідовності дій. Так ви раціонально використаєте час.

Малюють план квартири з розташуванням техніки і меблів.

Від цього залежить, де слід поставити розетки, радіатори й світильники. Далі — знімають старі покриття з підлоги, стін і стелі. Якщо вікна і двері не міняють, їх очищають від старої фарби.

— Раджу одразу просочити стіни антисептиками. Ремонт — це нагода позбутися цвілі. Після цього кладуть бетонну чорнову стяжку на підлогу. Без неї неможливо вирівняти поверхню.

Наступний етап — налаштування комунікацій. Прокладають електропроводку, зовнішню й приховану в стінах. Розетки й патрони виводять на поверхню. Монтують пластикові водопровідні й каналізаційні труби. Міняють систему опалення. Якщо планом передбачено — зводять гіпсокартонні перегородки.

— Так ми зробили чорнову підготовку квартири. Тепер приміщення обробляють недорогими матеріалами. Для підлогових покриттів вибирають дошки чи багатошарову фанеру. У кухні й ванній не обійтися без облицювальної плитки. Пошукайте у магазинах некондиційну або бій. Це обійдеться недорого або задарма. Вважають, що чистову обробку починають зі стелі. Це невірно. Будівельний пил піднімається догори й осяде на ній. Тому починають зі стін або підлоги.

Вертикальні поверхні — стіни, віконні відкоси та стелю вирівнюють. Знадобиться базова й фінішна суміш. Підлогу заливають чистовою стяжкою.

Визначають рівень для установки лаг. Їхній крок повинен бути не більше 60 сантиметрів. Для фанери ще менше — до 45 сантиметрів. Також поперечне обрешетування. Стелять дошки, збиваючи одну до одної без щілин. Для фанери настил роблять у шаховому порядку.

— Коли підлога готова, фарбують стіни або наклеюють шпалери. Найбюджетніші — паперові тонкі. Але їхня якість відповідає ціні. Як варіант — спробуйте приготувати декоративну штукатурку самостійно. Для цього потрібна недорога фінішна суміш та інструменти для створення візерунка чи фактури. Наприклад, "короїд" ви­йде, якщо розгладити штукатурку теркою, обгорнутою грубою наждачною шкуркою. Після висихання малюнок закріплюють акриловим лаком.

Стелю білять або роблять натяжну. Насамкінець фарбують чи циклюють підлогу. Це підкреслить малюнок дерева.

Зараз ви читаєте новину «"Перед ремонтом складіть кошторис"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі