четвер, 08 вересня 2011 00:00

Парений віник мете п'ять років

Одним віником можна замітати в хаті до п'яти років. Для цього новий віник треба залити окропом.

— Мітлу, якою ще не мела, поклала у відро й залила кип'ятком по першу зав'язку на ручці. Накрила рядниною, щоб не виходила пара. Так мені мати радила, — розповідає 30-річна Ольга Юркова з Тернополя. — Віник парився, як чай, аж доки не охолов. Уже третій рік тою мітлою користуюся. Доки париться мітла, ручка віника також натягне пари і не буде колоти рук. Випарена в окропі мітла не ламається й не залишає на килимах гілок. Вона гнучка і добре прилягає до підлоги.

Після випарювання я струсила з віника воду, а потім наділа на нього стару панчоху, починаючи від ручки до середини мітли. Віником у панчосі зручно збирати павутиння.

Віник зберігають у кутку при дверях, перевернувши догори. Так, щоб стояв на ручці.

— Ще моя бабуся казала, що на неперевернутий віник будуть сідати чорти. Коли стоїть униз мітлою, то із хати вимітається багатство. Я помітила, якщо стоїть на ручці — в нього не загинаються лозини.

Якщо пареним віником замітати лише в хаті, він слугуватиме, доки не зітреться. А не парений почне ламатися й сипатися вже через тиждень.

Заливати окропом також рекомендують віники й мітли, якими метуть у дворі. Гілляччя стане м'якішим і не буде драпати землю. Щоб віники слугували довше, краще мати їх кілька. Окремий для будинку, подвір'я та комори чи хліва.

Зараз ви читаєте новину «Парений віник мете п'ять років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі