вівторок, 20 червня 2006 14:58

Модернова кухня за власним кресленням

Автор: фото: Андрій Щирба
  Кухня в стилі модерн з великими ручками та висувними шафками обійшлася в п’ять тисяч гривень
Кухня в стилі модерн з великими ручками та висувними шафками обійшлася в п’ять тисяч гривень

Стара польська кухня "під дерево" відслужила мамі двадцять років. Рік тому її вивезли в село. Під обстановку в чотирикімнатній квартирі на Сихові "просилася" нова кухня рожевого кольору. Бо стіни у вітальні та коридорі пофарбовані в рожевий. У ванній такої ж барви керамічна плитка. Та з рожевими меблями не щастило. У магазинах пропонували будь-якого кольору, окрім улюбленого. Хоча по формі комплекти на десять кухонних "квадратів" підходили.

Спочатку хотіли робити на замовлення. Обійшли з десяток магазинів, але рожевих плит для виготовлення меблів не було. Вирішили шукати готовий гарнітур. Мамина подруга десь бачила польські кухні "Жан". Зразок, який показали на ринку "Південний", сподобався відразу. Блідо-рожевий колір переливався із перламутровим. "Жана" пропонували за 2,5 тис. грн. Як на зло, в комплекті не вистачало двох тумбочок. Погодилася зачекати нову партію. Та через тиждень у салоні повідомили, що з тою фабрикою вже не працюють — контракт закінчився. "Рожеві мрії" помаленьку танули.

Спробувала шукати рожеву плиту на гуртовнях. На вул. Садовій менеджерка років 30 сказала, що в них такої не було і навряд чи буде. А на вулиці 700-річчя Львова старший чоловік тільки розвів руками: "Такої — в природі немає. Виберіть кухню іншого кольору і не морочте голову". Та в "Сучасному дизайні" на Левандівці таки знайшла австрійську меблеву плиту (ДСП) рожевого кольору по 67 грн за метр.

Свою кухню я уявляла дуже чітко: меблі в стилі модерн, не перевантажені тумбами, з великими ручками та з різними висувними "прибамбасами". Нижня частина — кутова, а верхні тумби тільки на одній стіні, щоб було більше простору. Фасад мав бути рожевого кольору, а бокові тумби — сірого (класична пара). Узяла олівець до рук — непогано малювала в школі, навіть на виставки роботи брали. Обміряла, прорахувала розміри.

Щоб не переплачувати за "фірму", знайшла майстра за оголошенням

Щоб не переплачувати за "фірму" (а це на 10% більше), знайомі порадили знайти майстра за газетним оголошенням. Відгукнувся мебляр Андрій. Він поміряв розміри кухні, подивився проект і порадив "дотягнути" тумби впритул до холодильника — я планувала залишити невеликий простір між холодильником і тумбою. Але це, сказав майстер, зовсім не практично. А ще до такого стилю запропонував навісні лампи зверху і над мийкою.

За підрахунками кухня "потягнула" на п"ять тисяч гривень. Здалося трохи задорого. Дизайнер меблевого магазину за моїм проектом теж нарахував близько $1000. А мамина товаришка, яка займається виготовленням меблів, назвала ціну в півтора раза більшу. У магазинах подібні кухні інших кольорів коштують шість-сім тисяч гривень. Їхня ціна залежить від набору тумбочок, ручок, від фасадної плити та покриття. Найчастіше львів"яни купують класичні кухні з натурального дерева або ж кольорові в стилі модерн. Фасадна плита МДФ відходить у минуле, кажуть фахівці. Я знову зателефонувала до "свого" майстра.

Монтували кухню два вечори. На третій день підвели світло. Бокові стінки та полички зроблені з сірої меблевої дошки. Стільницю підібрали в тон фасадної плити. А з рожевої вирізали великий круглий стіл і "причепили" його до стіни маленькою барною стійкою.

Рожева кухня в стилі модерн обійшлася в п"ять тисяч гривень. Половина грошей пішла на матеріали та фурнітуру, решта — за роботу майстра. Тепер із кухні не хочеться виходити. Навіть готувати почала частіше. Якось зайшла сусідка подивитися, то аж присіла. Коли оговталася, попросила намалювати кухню і їй.


Стільниця з рожевого каменю

Із 20 київських фірм, які займаються продажем і виготовленням меблів, тільки п"ять погодилися зробити на замовлення рожеву кухню на 12 кв. м. Готової — не запропонувала жодна.
За заміри, проектування, виготовлення, доставку та встановлення рожевої кухні з МДФ фірма "Еліт-Дизайн" просить близько 8 тис. грн. Таку саму роботу "Меблі на замовлення" виконають за 6 тис. грн. Фірма "Шевченко" МДФ віддає за сім з половиною. Але запевняють, що краще служитимуть та яскравіший вигляд матимуть меблі з постформінгу (ДСП, вкрите кольоровим пластиком). Із такого матеріалу вони виготовлять, привезуть і змонтують її за 10 тис. грн. Фірма "Гудзенко" пропонує кілька відтінків рожевого матеріалу. Кутову кухню вони зроблять за 4–5 тис. грн. Рожеву кухню зі стільницею зі штучного каменю фірма "ВМТ-студіо" пропонує за 25–28 тис. грн.

Ольга КЕРУСЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Модернова кухня за власним кресленням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі