четвер, 16 лютого 2006 19:25

Лампа гроші збереже

Автор: фото: Андрій Єловіков
  75-річна Ольга Онофрійчук закручує нову лампу в кухонний світильник
75-річна Ольга Онофрійчук закручує нову лампу в кухонний світильник

Тепер уже не пригадаю, чому шість років тому зважився купити ту дивну лампу. Чи то в патріотичному пориві кинувся заощадити країні кілька кіловатів електрики, чи через напад марнотратства, які трапляються у відвідувачів супермаркетів. Коштувала енергоощадна лампа "Радіум" 43 грн. Нормальні люди стільки за лампочку не віддають, тому дома про ціну нічого не сказав, щоб не затюкали.

Вкрутив її на кухні — вирахував, що тут родина проводить найбільше часу. Світить  яскраво, а енергії споживає уп"ятеро менше за звичайну. Через декілька років і наші побоювання, чи служитиме прилад довго, минули. Гібрид люмінесцентної і вольфрамової лампочки справно засвічувався, на відміну від звичайних, які перегорали одна за одною. Вирішили купити такі самі до інших кімнат.

Спокусилися на дешевизну українських і китайських виробів. Лампи "Вольта", зроблені в Україні чи Китаї, коштують 16–24 грн. Китайські "Луксор" — найдешевші: 9–11 грн, однак працюють рік або й менше. Те саме сталося і з "Вольтою". Як пояснили продавці з Лісового ринку, такі прилади можуть пропрацювати кілька років або вийти з ладу за 10–11 місяців через ненадійну конструкцію цоколя.

Китайські лампи "Луксор" найдешевші, однак працюють рік або й менше

Зазвичай тривалість експлуатації ламп позначають на упаковці. "Луксор" не відпрацьовують зазначених 8–10 тис. годин. А "Радіум" і "Філліпс" безвідмовно працюють 5–8 років, проте й коштують значно більше: 35–56 грн. Люмінесцентна лампочка дорожча за звичайну в 10–40 разів. Це стримує багатьох від покупки. Але я порахував: за 6 років лампа "Радіум" заощадила нашій родині понад 200 грн. Якщо ж встановити такі лампи всюди, де світло горить найдовше, економія буде ще відчутнішою.

— Ми продаємо економні лампи понад шість років, — розказує Марина Лазар, продавець зі столичного Лісового ринку, знаного як "Юність". — Ті, хто ризикнув узяти таку, згодом купить ще одну. Попит на них не спадає.

 Досвідом ми поділилися з родичами. Якось міркували, що подарувати бабусі (маємо їх чотири) на день народження. Чому б серед іншого не взяти лампу — бабуня собі таку навряд чи купить. Ользі Яківні подарунок сподобався — світить яскраво. Показники лічильника "до" і "після" вона ще не порівнювала, але таку саму люмінесцентну закрутила на кухні.

Моє перше придбання — німецька лампа "Радіум" — досі справно світить на кухні. Заплачені за неї 43 грн вже давно відпрацювала.




Що таке цокольна люмінесцентна лампа

    "Схрещування" люмінесцентної трубки з лампою розжарювання дало змогу в побуті енергоощадні технології. Нова лампа успадкувала від звичайної лише цоколь, решту — колбу з люмінофором, стартер і трансформатор — від люмінесцентної.

Ці прилади споживають уп"ятеро менше електроенергії і не так сильно нагріваються, як лампи розжарювання. Ще одна перевага — довготривала служба. Для наочності іноземні виробники зображують на упаковці малюнок: одна енергоощадна лампа дорівнює 8–10 звичайним. Якщо внести поправку на якість вольфрамових ламп українських виробників, співвідношення буде 1 до 10–15.

    Цокольні люмінесцентні лампи випускають у вигляді однієї або кількох парних трубок, рівних чи скручених у спіраль, кулястої або видовженої форми, які випромінюють молочно-біле чи кремове світло. Розміру їм надають найрізноманітнішого, тому ці лампи підходять до будь-якого світильника.




Економія в цифрах

Підрахунки свідчать, що енергоощадні лампи дозволяють зекономити електроенергію. Що потужніша лампа, то відчутніша різниця у споживанні електрики. Витрати  наведено із розрахунку на щоденну 6-годинну роботу лампи.


 
 Тип лампи
 звичайна
 звичайна
 енергоощадна  енергоощадна
 Потужність, Вт
 50
 150
 9  23
 Витрати на лампи, грн  6  9  28  38–56
 Витрати електроенергії за 6 років, кВт/год  657,9  1973,7  118,4  302,6
 Вартість електроенергії, грн
 94,7  284,2  17,1  43,6
 Загальні витрати, грн
 97,1  290–293  47,1  81,6–96,6
Зараз ви читаєте новину «Лампа гроші збереже». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі