вівторок, 14 березня 2006 17:39

Квартира без тарганів

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Семисантиметровий американський тарган. На таких комахах у ”Профдезінфекції” випробовують засоби для їх знищення
Семисантиметровий американський тарган. На таких комахах у ”Профдезінфекції” випробовують засоби для їх знищення

"Цих проклятих тарганів не могла позбутися! Вони були всюди і нічого їх не брало", — скаржиться 56-річна киянка Оксана Семиряд.

Пані Оксана живе на другому поверсі у хрущовці на столичній Борщагівці. Під її квартирою — продуктовий магазин, з якого таргани приходили "вечеряти" на її кухню. Жінка не могла залишити на столі харчі, бо через кілька хвилин збігалася ціла армія бридких комах.

— Тільки-но їх помітила, я придбала розрекламовані пастки з отрутою "Рейд" за 26 гривень. Але таргани не зникли, а навпаки, з"явилася купа маленьких. Спеціалісти кажуть: так і має бути — поява маленьких тарганів свідчить, що матка померла. Чекала ще зо два тижні, коли вони пропадуть, та марно, — розповідає пані Оксана.

Тоді жінка купила ще кілька засобів з іноземними написами. Ефект був той самий, тобто ніякого. Оксана Миколаївна збиралася викликати дезінсекторів, але сусідка порадила німецьку пасту "Комбат". Коштує всього 11 грн, діє швидко, запаху ніякого, — переконувала жінка. Пані Оксана намастила новим засобом плінтуси по кутках кухні. Через два дні таргани щезли і не повертаються вже півроку.

У Києві є кілька організацій, які допомагають позбутися "непроханих гостей". Бригада спеціалістів за дві-чотири години вижене тарганів із вашої квартири. Міська дезінфекційна станція цим займається вже 50 років.

Чорні та руді таргани можуть нападати на людей під час сну

— Для цих комах придатне будь-яке приміщення, де тепло і є вода (у холоді й без вологи вони гинуть), — каже Олена Дюкова, 54 роки, ентомолог медично-виробничого підприємства "Профдезінфекція".

Коли кажуть "труїти тарганів", уявляєш жахливий запах і людей в уніформі, що обприскують квартиру хімікатами. Але сучасні засоби безпечніші і практично без запаху. Спеціалісти змащують отрутою місця скупчення небажаних сусідів і закладають щілини між плінтусами, біля розеток і вентиляційних каналів. На думку Олени Андріївни, найефективніші сучасні засоби — гелі "Раптор", "Ефект плюс"і "Макс форс".

— Не можна не звертати уваги на тарганів, особливо у квартирах, де є діти і домашні тварини. Ці комахи переносять близько 50 видів інфекцій, найбільше — шлунково-кишкових хвороб. Чорні та руді таргани можуть нападати на людей під час сну і ушкоджувати шкіру. У багатьох людей вони викликають алергічні реакції, — застерігає пані Олена.

Для тих, хто не хоче мати справу з аерозолями та гелями, служби дезінфекції радять робити кашку з борною кислотою. На одну порцію знадобиться 40 г борної кислоти в порошку, 50 г картопляного пюре, каші чи вареного яйця, 5 г соняшникової олії та 2 г цукру. Суміш треба скатати в кульки і розкласти біля води і щілин у кухні. Через тиждень зробити нову порцію.





Таргани живуть на Землі 300 мільйонів років


Таргани з"явилися ще за часів динозаврів, але завдяки своїй живучості не вимерли. Цих комах налічується понад 3600 різновидів, але тільки 20 видів стали "домашніми тваринами". За рік одна пара тарганів дає потомство 1 млн особин, а за тиждень заселяє дев"ятиповерховий будинок. Дехто з науковців стверджує, що останніми на землі помруть саме таргани.


Хто знищить шкідників

 Назва  Телефон  Послуги  Вартість (грн)
 "Супер блиск"  209 16 42  комплексна чистка квартири + дезінсекція (3 год)  5–8 за кв. м
 "Спец технологія"  456 80 56  дезінсекція квартири  від 3 грн за кв. м
 Міська дезінфекційна станція  213 39 10  комплексна дезінсекція квартири (2 год)  від 1 грн за кв. м
 "КІН"  483 24 54  дезінсекція квартири (4 год не можна перебувати у приміщенні)  25–40 за кімнату
 "Вітес"  554 13 52  дезінсекція кухні (3 год)  від 3 грн за кв. м


Розкуповують "Рейд"

У київських супермаркетах "Фуршет" і "Сільпо" продають тільки два засоби проти тарганів: пастки "Рейд" (23–26 грн) та "Раптор" (11–13 грн). Покупці вважають: чим дорожче, тим ефективніше і найчастіше купують "Рейд". Аерозолі майже не користуються попитом через неприємний запах. У господарчих магазинах на бул. Лепсе та вул. Верхній Вал ефективними вважають гель "Раптор" за 17 грн і "олівець" "Машенька" за 4 грн. На ринках пропонують більше засобів. На Відрадному найкращим вважають гель "Глобол" (10–15 грн), а на ринку біля метро Героїв Дніпра — гель "Домовой" за 14 грн.

Зараз ви читаєте новину «Квартира без тарганів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі