понеділок, 21 грудня 2020 06:50

Кухонну витяжку ремонтують трьома інструментами

Автор: GLAVCOMP.RU
  У кухонній витяжці найпершими забиваються решітки-фільтри. Двигун не може витягнути повітря
У кухонній витяжці найпершими забиваються решітки-фільтри. Двигун не може витягнути повітря

— Укотре переконався, що майже всю побутову техніку можна відремонтувати самому, — каже 36-річний Сергій Коломієць із села Чайки поблизу Києва. — І не треба спеціалізована майстерня, сотні інструментів, особливі знання. Вісім із десяти поломок лагодяться викруткою, плоскогубцями й індикатором напруги.

Із родиною мешкає в чотирикімнатній квартирі. Уся побутова техніка — китайська, найдешевша, куплена по акціях чи зі знижкою.

— Перші два-три роки служить усе, — розповідає. — А потім починає виходити з ладу, спрацьовуються деталі. Раніше возив техніку в майстерні, віддавав купу грошей. І за рік воно знову ламалося.

Сергій Коломієць радить, як полагодити кухонну витяжку.

— Найчастіше забивається жиром решітка-фільтр, двигун не може тягнути повітря, — каже. — Решітку треба розібрати, вимити хімією. Якщо не допомогло — знімайте витяжку і розбирайте. Головне не поспішати, не ламати. Має розбиратися легко.

Називає найпоширеніші причини поломок і як їх виправити.

— Спочатку прогляньте всі контакти, з'єднання дротів, — говорить Коломієць. — Від постійної вібрації клеми спадають, проводи перетираються. Клеми треба затиснути плоскогубцями й надіти знову, перервані дроти скрутити. Якщо не допомогло — дивіться на підшипники, на яких крутиться двигун-турбіна. Вони спрацьовуються, забиваються жиром, заклинюють, двигун не може крутитися. Їх періодично треба знімати, вимивати в бензині чи розчиннику, змащувати графітовим мастилом. Якщо не допомогло — купити новий.

Коли вся технічна частина справна і змащена, а витяжка не працює — поломка в електричній частині.

— Шукаю розрив індикатором, — каже Сергій Коломієць. — Якщо в розетці напруга є, а на кабелі витяжки немає, то розрив у кабелі чи його вилці. Їх краще замінити. Коли на вході в реле вмикання напруга є, а на виході немає — зламалося реле. Не обов'язково одразу бігти за новим. Варто розібрати його, почистити, зачухати контакти і заізолювати. Якщо на його виході напруга є, а двигун не заводиться — спрацювався пусковий конденсатор. Це така біла бочка, як велика батарейка. На радіоринку коштує кілька десятків гривень, можна брати потужніший.

Коли справні всі названі елементи, а витяжка не працює — згорів двигун-турбіна.

— Це найдорожча складова витяжки, — каже Сергій Коломієць. — Якщо такий можна знайти за 300–400 гривень, то купіть. В іншому випадку витяжку простіше викинути.

Зараз ви читаєте новину «Кухонну витяжку ремонтують трьома інструментами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі