середа, 19 квітня 2006 14:25

Функція автовимкнення — з роботи не бігтимеш

У магазині "Еліт" на вулиці Володимира Великого, 59а, у Львові радять вибирати праску за її функціональністю.

— Основні виробники — "Тефаль", "Бош", "Браун", "Філіпс", "Ровента", "Самсунг" — як правило, змінюють лінійки своїх виробів що два роки. Переважно "підправляють" дизайн чи додають одну-дві нові функції, — каже директор магазину Ігор Козак, 38 років. — Тому найновіша модель поступово дешевшає.

На ціну впливає й місце складання. Дешева робоча сила у Південно-Східній Азії помітно знецінює моделі. Скажімо, "Бінатон" з Китаю коштує 150 грн, а французька "Тефаль" чи німецька "Бош" — від 400 грн.

— Але ціна праски не завжди показник надійності виробу, — пояснює Ігор Козак. — Це не телевізор. Тому варто купувати праску з тими функціями, які найчастіше доводиться чи хотілося б використовувати.

Що більший резервуар для води, то важча праска, але рідше доведеться заповнювати його. Воду з-під крана, як правило, надто жорстку, використовувати не варто, хіба в суміші з дистильованою.

Важливий елемент праски — покриття "підошви". Дорогі моделі (понад 400 грн) мають додаткову накладну підошву. Триміліметрова повітряна подушка у ній не дозволить спалити навіть найніжнішу тканину.

— Важлива функція — автовимкнення, — підказує Ігор Козак. — Часом буває, що зранку в поспіху прасуєш, а на роботі не можеш згадати, чи вимкнув праску. От "Браун SI595" (456 грн) має трипозиційне автовимкнення. Залишиш праску на 15 секунд без руху — вона сама вимкнеться. Додому з роботи до такої праски бігти не доведеться.

Старші люди шукають вітчизняне

У магазині "Електротовари" на Городоцькій, 13, клієнти старшого віку часто просять показати праски вітчизняних марок.
— Іще рік тому можна було купити непогані праски Васильківського заводу в Києві, — розповідає 40-річний продавець Юліан Пенцко. — Тепер їх не пропонуємо — якість підводить.
Праски виробництва білоруського заводу "Белвар" можна купити за 75–90 грн, а складені у Китаї та Туреччині вінницької марки "Альпарі" — по 100–120 грн. Попит на них невеликий.

Олена ВЛАСОВА

Зараз ви читаєте новину «Функція автовимкнення — з роботи не бігтимеш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі