78-річна киянка Софія Панчук щоліта заготовляє сушені яблука, груші й абрикоси. 16 років тому вона отримала дачну ділянку в передмісті столиці в районі Софійська Борщагівка. Посадила яблуні сорту Слава переможцям, груші Бера.
— У врожайні роки не встигаю визбирувати плоди, — ділиться Софія Панчук. — Частину врожаю консервую. Трохи гнилобокі яблука та груші обрізаю й сушу на компоти. Солодкі яблука зберігають свій смак. Гнилі кидаю в яму для перегною, навесні буде із них добриво.
Яблука та груші жінка ріже маленькими скибками й сушить на даху веранди. Драбину не прибирає, бо часто перевертає сушенину. Так робить, щоб скибки фруктів рівномірно просохли з усіх боків. На сильному сонці вони вже трохи підсихають за півдня. До повної готовності сушку потрібно 3-4 дні розкладати на даху.
— У селі в дощову погоду розкладала сушку на печі, — згадує Софія Кузьмівна. — Там вона досихала. Так робила моя мати на Житомирщині. Щоб скоринки сухофруктів були хрусткими, на кілька годин її ставили на деку в піч. Але в моєму дачному будинку печі немає. Можна, звичайно, просушити скибочки фруктів у духовці, але смак у сухофруктів буде не такий, як із печі.
Готову сушку жінка пересипає в скляні банки та зберігає в шафі. Каже, так сухофрукти не втрачають смаку та вітамінів.
Овочі, фрукти, гриби та лікарські трави можна сушити в електричних сушарках. Вітчизняні електросушарки "Садочок" зовні схожі на електричні шафи. Їх збирають на вінницькому підприємстві "Технопром-продукт".
В електросушарках можна виставляти режим температури й вологості залежно від того, який продукт сушать. У камері приладу можна в"ялити рибу та м"ясо.
У камері можна в"ялити рибу та м"ясо
— Якщо сушити фрукти традиційним способом — на сонці, вони втрачають багато вітамінів, — каже директор "Технопром-продукту" Іван Мельник, 65 років. — У електросушарці вдається зберегти режим температури й вологості. А вітамін С зберігається в готовій сушці на 95 відсотків.
Сушка з яблук в електричній шафі повністю готова за 10–14 год. Кожні 3-4 год. шматочки фруктів на деку потрібно перевертати, щоб вони рівномірно просохли.
Електросушарка "Садочок С-0,5" на 6 кг фруктів коштує 2200 грн. Їх купують додому. Для невеликого бізнесу краще підходить "Садочок С-1М" на 12 кг фруктів, яка коштує 3300 грн. Ціна сушарки "Садочок С-2М" на 22 кг — 4500 грн.
Для невеликої кількості фруктів підійдуть настільні електросушарки новозеландської фірми "Езідрі". Прилад схожий на тортівницю, бо круглий. Має чотири-п"ять лотків, на них викладають продукти для сушіння. Унизу міститься панель керування, щоб виставити температуру та час сушки продукту.
Усередині настільної сушарки є вентилятор, тому конденсат не утворюється. Залежно від моделі, настільна сушарка коштує від 720 до 1350 грн. Її лотки розраховані на невелику кількість продуктів.
Коментарі