неділя, 13 травня 2007 15:31

Добра шкіряна сумка коштує не менш як 300 гривень

На столичних площах та біля станцій метро з"явилися розкладки з дешевими жіночими сумками. За 25–80 грн можна купити об"ємну пляжну сумку або підробку під "Дольче і Ґаббана" зі шкірозамінника.

— Береш сумку за 25 гривень, знаєш, що вона на місяць, і з легкою душею викидаєш її потім, — каже 48-річна киянка Наталія Наумова, продавщиця дешевих сумок на Ленінградській площі в Києві. — Розбирають добре. Бо на базарі те саме, але дорожче.

60-річний киянин Олександр Конюх може на око визначити, з чого зроблена та скільки прослужить сумка. Він — майстер шкіргалантереї в столичному міні-будинку побуту на вул. В. Гетьмана, 34, біля Індустріального мосту. Замінює фурнітуру та підкладки, реставрує і перешиває старі моделі. Говорить, що бере в ремонт будь-які сумки, аби не китайські.

— Зараз ставлять дуже погані підкладки. Штучна тканина лізе просто в руках, — розповідає Олександр. — За рахунок такої підкладки й фурнітури сумка виходить дешевша.

Міцні підкладки, за словами майстра, шиють із плащовки, мокрого шовку чи з тканини "юнона". Із фурнітурою вгадати складніше. У сумці, яку носитимуть щодня, навіть дорогі замки нечасто служать довше ніж рік.

— Замки та блискавки ламаються незалежно від того, дорога чи дешева у вас сумка, — чоловік показує шкіряну сумку за 700 грн. — Жінка ж її сто раз на день шморгає туди-сюди. Оця носилася десь рік — спрацювався бігуночок.

Паліть сумку запальничкою

Скільки служитиме сумка, залежить і від матеріалу. Шкіряна — 5–7 років, з якісного шкірозамінника — 4–5.

Річ із добре виробленої шкіри, на думку Олександра Конюха, коштує не менш як 300 грн. Їх краще вибирати в магазинах. Але й на базарі є гарний спосіб перевірити чесність продавця.

— Коли говорять, що шкіра, сміливо беріть і паліть її запальничкою. Шкірі нічого не станеться. Замінник вонятиме, а продавець махатиме руками і кричатиме "не треба, не треба", — сміється Олександр. — Ще покупця обманюють, коли продають суху шкіру. Це коли беруть здирають із корови, на брус становлять і збрусовують. Шкіра стає як порох. Воно ніби і шкіра, але довго не прослужить.

Зі шкірозамінників Конюх радить брати сумки словацького та угорського виробника. Трапляється якісний чеський. Каже, що добру сумку можна впізнати й за тим, як пришита фурнітура. На хорошому виробі це роблять ретельно. Дістає з полиці чорну, схожу на замшеву, сумку з металевою пластинкою "Прада. Мілан".

— Оця схожа на стару модель настоящої "Прада". Зроблена зі стружки збрусованої шкіри. Щоб переставити замочок, треба зробити багато тонкої роботи. Пропороти підшивку, прошити її назад уручну. Китай так не заморочується, — пояснює чоловік.

Якщо дорога сумка, придбана в крамниці, все одно швидко зіпсувалася, майстер радить не економити на ремонті. Дістає з полиці сумку з крокодилячої шкіри. Каже, таку перешиває за 150 грн.

— Є ж різниця: приїхали ви на техстанцію на "мерседесі" чи на "жигулях" — от і все сказано. Коли майстер бере дорогу річ, йому платять, то він і буде добре відповідати за неї, — зауважує Олександр.

Найдешевші речі продаються на підвальному поверсі

Магазин "Взуття. Сумки. Аксесуари" на бульв. Шевченка, 58 розпродує жіночі сумки попередніх колекцій. Зал із найдешевшими речами — на підвальному поверсі. Пляжні торбинки на клейончастій основі коштують 15–25 грн. За 45–60 грн можна купити жіночу сумку з аплікаціями різнобарвного шкірозамінника. Від 99 грн продають об"ємні сумки-кошики для літнього відпочинку.
Моделі італійських брендів "Дольче і Ґаббана", "Версаче", "CHLOE" в магазині  коштують 230–500 грн.
— Понятно, це не справжній "Версаче", — каже консультант магазину. — Але товар фабричний, італійський, трохи дешевше пошитий. Якраз для тих, хто любить модні бренди.

Зараз ви читаєте новину «Добра шкіряна сумка коштує не менш як 300 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі