неділя, 29 липня 2007 17:48

До старих пластикових вікон важко знайти фурнітуру

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  Денис Кісов із фірми ”Вікнаремсервіс” у майстерні на Саксаганського, 133, а у Києві міняє петлю на пластиковому вікні
Денис Кісов із фірми ”Вікнаремсервіс” у майстерні на Саксаганського, 133, а у Києві міняє петлю на пластиковому вікні

Із середини 1990-х у міських квартирах стало модно міняти дерев"яні вікна на пластикові. Вони гарно виглядають, довго служать, не пропускають вуличного шуму й холоду. Але колись і ці надійні конструкції виходять з ладу. У столиці багато компаній, які встановлюють вікна різних виробників. Вони безкоштовно ремонтують за гарантією: протягом 5–7 років вікна і 3 років фурнітуру. Потім — за гроші. Але кожна візьметься тільки за "свої" вікна. Якщо фірма закрилася, клієнт матиме клопіт.

Знайти підприємство, яке відремонтує "чуже" пластикове вікно, вдалося не відразу. У кількох компаніях по телефону відповіли: тільки установка. З десятої спроби натрапив на фірму "Вікнаремсервіс". Вони ремонтують пластикові й алюмінієві вікна та двері майже всіх виробників.

— Займаюся ремонтом два роки, — розповідає директор "Вікнаремсервіс" Юрій Костенко, 67 років. — Спершу працював у фірмі доньки, Лілії. Встановлювали пластикові вікна. До нас часто дзвонили люди: "поремонтувати можете?". Я зрозумів, що в Києві таких послуг ніхто не надає. І вирішив створити своє підприємство.

Найчастіше виходить з ладу фурнітура: ручки, замки, петлі, "ножиці" (розсувна система). Бува, вікна встановлюють не за правилами, без дотримання технології. Через це за кілька місяців перекошується рама. Такого дефекту самотужки не виправиш. А якщо між вікном і стіною робітники залишили щілини, не заливши їх монтажною піною, то в кімнаті буде протяг, а вікна заходитимуть парою.

— У вікнах 10-річної давнини дуже складно міняти фурнітуру, — веде далі Юрій Васильович. — Такої самої ручки чи розсувної системи можна вже й не знайти. Доводиться повністю міняти всю фурнітуру. Нелегко відшукати заміну й дорогим деталям. Фірми часто завозять їх лише під замовлення.

Найчастіше псуються ручки фірми "Шуко", кажуть у "Вікнаремсервісі". (Одна ручка раніше коштувала 180 грн. Нині можна знайти за 40 грн). Також часто "летять" розсувні системи "Венхаус".

— Та люди найчастіше самі винні, що розсувна система ламається, — каже майстер компанії Денис Кісов, 23 роки. — Неправильно повертають ручку, коли відкривають вікно, або сильно смикають.

Ремонтом вікон він займається півтора року. До цього був монтажником зі встановлення.

Від бруду замки гірше закриваються

Під час ремонту Денис радить завішувати металопластикові вікна. Бо між рами потрапляє вапно, залишки фарби. Від бруду замки гірше закриваються і псуються. Самим лагодити металопластикові вікна не радить. Бо механізм треба правильно зібрати й відрегулювати, щоб не було щілин і перекосів. Саме вікно має відкриватися й закриватися легко. Бувало, люди ламали навіть замки із секретом, які закриваються на ключ. А він коштує від 200 грн. Їх лагодити найскладніше, кажуть у "Вікнаремсервіс".

Ставити пластикові вікна Кісов радить у холодну пору, при температурі +10...+15 градусів. Тоді можна відразу помітити недоліки: чи дме з-під рами, чи вікна пропускають холод через нещільні прокладки. Фірма, що монтує вікна, має це  виправити.

— Частково ремонтуємо й дерев"яні вікна. Але в основному міняємо ручки чи петлі, — додає Денис. — За повний ремонт рами не беремося — з нею багато мороки.


Пластикову раму порошком не чистять

Пластикові вікна щільно прилягають до рами, тому взимку не пропускають холоду. Але якщо кімнату не провітрювати, на склі можуть збиратися крапельки вологи — конденсату. Тому виробники радять кілька разів на день відкривати вікна на 15 хв.

Самі вікна можна мити з милом, а раму протирати засобами для догляду за пластиком. Порошок фахівці не рекомендують. Він дряпає скло і робить пластик шершавим. Гумові ущільнювачі раз у рік протирають, прочищають і водовідвід, який стоїть у рамі. Не можна допускати, щоб між рамою на склі збирався конденсат. Розсувний механізм і замки вікна потрібно періодично змазувати машинною оливою.

Зараз ви читаєте новину «До старих пластикових вікон важко знайти фурнітуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі