"Минулої осені нам на весілля подарували три тефлонові каструльки фірми "Вінзер". У мене повно іншого посуду, але відтоді я готую тільки в них. Коли тушкую м"ясо чи картоплю, олії доливаю зовсім трошки. Їжа не пригорає. Тільки мішати треба дерев"яною лопаткою, щоб не пошкодити покриття", — розповідає 25-річна киянка Олеся Міренська.
У столичному ЦУМі тефлонові каструлі "Вінзер" коштують 160–210 грн. А на фірмовому інтернет-сайті "Вінзер" такий самий посуд продають на 20–40 грн дешевше. Навіть великі їхні каструлі — легкі.
Чавунний посуд — навпаки. Каструля така важка, що її годі підняти з прилавка. Чавунці можна купити у столичному господарчому магазині на вул. Верхній Вал, на Петрівці та в ЦУМі. Масивна дволітрова каструля коштує 170 грн. За чавунну кришку доведеться викласти ще 50.
— Головна перевага чавунного посуду — він екологічно чистий. І економний: страву можна не тримати на вогні до готовності. Чавун зберігає тепло, тому їжа дійде вже без вогню, — пояснює Олександр Сонкін, 54 роки, директор дніпропетровської фірми "Сітон", яка займається виготовленням чавунного посуду.
Тефлонове покриття поступово почало лущитися
За набором каструль у Києві можна поїхати також на промисловий базар біля станції метро Петрівка. Ціни за одну каструлю — від 50 грн. В одному із контейнерів продають емальовані набори, складені пірамідками. Ними заставлений увесь контейнер. Каструльки мають пластикові ручки, які не нагріваються і не плавляться від високої температури. У скляних кришках є отвори для пари.
— У таких каструлях товстеньке дно. Готувати можна на будь-якій плиті: газовій, електричній, індукційній. І відмиваються без проблем, тільки не металевими мочалками, — пояснює 23-річна продавщиця Тетяна.
Вона в теплій чорній куртці. Читає детектив у м"якій палітурці й на запитання відповідає неохоче.
Якщо емальоване покриття каструлі потріскалося, готувати у цьому посуді вже не треба. Бо, як стверджують продавці, можна отруїтися сполуками металів. На Петрівці емальована каструля коштує 65–110 грн. Їх продають по одній і наборами — зі сковорідкою, сотейником (глибока сковорідка) та чайником.
Дешевший набір можна знайти у магазині "Побутова техніка" перед виходом зі станції метро Петрівка. Набір із п"яти каструль та сковорідки коштує 170 грн. Вони виготовлені з харчового металу. Щоправда, стінки дуже тонкі, а ручки на вигляд не дуже надійно прикріплені.
46-річна киянка Валентина Карпатенко за 25 років подружнього життя випробувала чимало видів каструль. Жінка вважає, що на кухні має бути не набір з однакових каструль, а по одній-дві кожного виду. У тефлоні добре тушкувати, у чавуні — смажити. Кераміка незамінна для духовки.
Років десять тому Валентина купила сковороду з тефлоновим покриттям. Трусилася над нею, щоб не пошкрябати. Смажилося все дуже добре, не пригорало й олії треба було мало. Через півроку до неї на тиждень приїхав двоюрідний брат. Приготував собі омлет і порізав його виделкою у сковороді. Після цього тефлонове покриття поступово почало лущитися.
— Готувати на тій сковороді вже було погано. Котлети не перевертались, млинці пригорали. Простіше було викинути, — згадує жінка.
Макарони вона готує тільки в емальованій каструлі. Там вони менше злипаються й довго залишаються гарячими. Також в емальованій посудині у Валентини виходить смачний кисіль.
— Нещодавно подарували каструлю з нержавіючої сталі "Берґофф". Дуже подобається. Готую у ній каші та варю картоплю. Ще жодного разу нічого не пригоріло.
У кераміці продукти прогріваються рівномірно
37-річна киянка Ніна Шоренко рік тому купила керамічну каструлю за 70 грн. Каже, що найкраще у ній запікати м"ясо чи картоплю у духовці. Каструля прогрівається рівномірно, і продукти одночасно доходять до готовності.
— Ще в кераміці виходить смачна гарбузова каша, — розповідає висока худорлява жінка. — Але з таким посудом треба бути дуже обережним. Я нещодавно її впустила — шматочок від ручки відколовся.
Коментарі