вівторок, 15 травня 2007 17:56

Чавунний посуд довго тримає температуру

"Минулої осені нам на весілля подарували три тефлонові каструльки фірми "Вінзер". У мене повно іншого посуду, але відтоді я готую тільки в них. Коли тушкую м"ясо чи картоплю, олії доливаю зовсім трошки. Їжа не пригорає. Тільки мішати треба дерев"яною лопаткою, щоб не пошкодити покриття", — розповідає 25-річна киянка Олеся Міренська.

У столичному ЦУМі тефлонові каструлі "Вінзер" коштують 160–210 грн. А на фірмовому інтернет-сайті "Вінзер" такий самий посуд продають на 20–40 грн дешевше. Навіть великі їхні каструлі — легкі.

Чавунний посуд — навпаки. Каструля така важка, що її годі підняти з прилавка. Чавунці можна купити у столичному господарчому магазині на вул. Верхній Вал, на Петрівці та в ЦУМі. Масивна дволітрова каструля коштує 170 грн. За чавунну кришку доведеться викласти ще 50.

— Головна перевага чавунного посуду — він екологічно чистий. І економний: страву можна не тримати на вогні до готовності. Чавун зберігає тепло, тому їжа дійде вже без вогню, — пояснює Олександр Сонкін, 54 роки, директор дніпропетровської фірми "Сітон", яка займається виготовленням чавунного посуду.

Тефлонове покриття поступово почало лущитися

За набором каструль у Києві можна поїхати також на промисловий базар біля станції метро Петрівка. Ціни за одну каструлю — від 50 грн. В одному із контейнерів продають емальовані набори, складені пірамідками. Ними заставлений увесь контейнер. Каструльки мають пластикові ручки, які не нагріваються і не плавляться від високої температури. У скляних кришках є отвори для пари.

— У таких каструлях товстеньке дно. Готувати можна на будь-якій плиті: газовій, електричній, індукційній. І відмиваються без проблем, тільки не металевими мочалками, — пояснює 23-річна продавщиця Тетяна.

Вона в теплій чорній куртці. Читає детектив у м"якій палітурці й на запитання відповідає неохоче.

Якщо емальоване покриття каструлі потріскалося, готувати у цьому посуді вже не треба. Бо, як стверджують продавці, можна отруїтися сполуками металів. На Петрівці емальована каструля коштує 65–110 грн. Їх продають по одній і наборами — зі сковорідкою, сотейником (глибока сковорідка) та чайником.

Дешевший набір можна знайти у магазині "Побутова техніка" перед виходом зі станції метро Петрівка. Набір із п"яти каструль та сковорідки коштує 170 грн. Вони виготовлені з харчового металу. Щоправда, стінки дуже тонкі, а ручки на вигляд не дуже надійно прикріплені.

46-річна киянка Валентина Карпатенко за 25 років подружнього життя випробувала чимало видів каструль. Жінка вважає, що на кухні має бути не набір з однакових каструль, а по одній-дві кожного виду. У тефлоні добре тушкувати, у чавуні — смажити. Кераміка незамінна для духовки.

Років десять тому Валентина купила сковороду з тефлоновим покриттям. Трусилася над нею, щоб не пошкрябати. Смажилося все дуже добре, не пригорало й олії треба було мало. Через півроку до неї на тиждень приїхав двоюрідний брат. Приготував собі омлет і порізав його виделкою у сковороді. Після цього тефлонове покриття поступово почало лущитися.

— Готувати на тій сковороді вже було погано. Котлети не перевертались, млинці пригорали. Простіше було викинути, — згадує жінка.

Макарони вона готує тільки в емальованій каструлі. Там вони менше злипаються й довго залишаються гарячими. Також в емальованій посудині у Валентини виходить смачний кисіль.

— Нещодавно подарували каструлю з нержавіючої сталі "Берґофф". Дуже подобається. Готую у ній каші та варю картоплю. Ще жодного разу нічого не пригоріло.

У кераміці продукти прогріваються рівномірно

37-річна киянка Ніна Шоренко рік тому купила керамічну каструлю за 70 грн. Каже, що найкраще у ній запікати м"ясо чи картоплю у духовці. Каструля прогрівається рівномірно, і продукти одночасно доходять до готовності.
— Ще в кераміці виходить смачна гарбузова каша, — розповідає висока худорлява жінка. — Але з таким посудом треба бути дуже обережним. Я нещодавно її впустила — шматочок від ручки відколовся.

Зараз ви читаєте новину «Чавунний посуд довго тримає температуру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі