понеділок, 14 вересня 2020 07:55

Будинок освіжає зелений чай

Автор: KLOPOVNEBUDET.RU
  Житлові ­приміщення ­обробляють озоном. Цей газ ­знищує бактерії, які є при­чиною неприємного запаху і ­хвороб
Житлові ­приміщення ­обробляють озоном. Цей газ ­знищує бактерії, які є при­чиною неприємного запаху і ­хвороб

— Увечері не можу зайти в хату, — скаржиться 44-річна Лариса Лисенко з села Колки Маневицького району на Волині. — Стоїть такий сморід, що нічим дихнути. Бо сусіди палять на городах бур'яни.

Одяг, м'які меблі й оздоблення хати увібрали запах горілого. Смерділи, коли надворі вже не було диму.

— Пшикала освіжувачем, — продовжує. — Він не видаляє сморід, а тільки забиває хімією.

Неприємні запахи жінка вивела зеленим чаєм. Насипала 100 г у 2-літрову каструлю, довела до кипіння, відкрила кришку й кип'ятила ще 10 хв. Залишила каструлю відкритою на ніч. Гіркуватий запах зеленого чаю знищив інші.

— Яка б не була хата красива і чиста, а в неї гидко заходити, коли всередині смердить, — розповідає 53-річна Юлія Селезньова з міста Вознесенськ Миколаївської області. — Хлорка не завжди допоможе, ще й труїть людину.

Джерела смороду є в кожній хаті. Під верандою — вологий погріб, у передпокої — брудне взуття, на кухні — пригорілий жир, в туалеті — унітаз. Є ще котяча вбиральня, місце, де спить собака, клітка з папугою, кошик із брудними шкарпетками, попільничка.

Радить, як видалити сморід.

— Із погреба завжди тягне цвіллю, на стінах розмножуються грибки, — каже. — Яму треба періодично просушувати, очищати, викидати гнилі овочі. Стіни й підлогу обприскувати розчином перекису водню, що вбиває мікроби. Розчиняю 200 мілілітрів у 4 літрах води. Концентрація достатня.

У передпокої найчастіше тхне полиця із взуттям, мокрий килимок, щільно зачинена шафа, в яку вішають мокрий одяг.

— Я перебиваю у кавомолці склянку рису, додаю 10 крапель ефірної олії лаванди чи лимона, — продовжує Юлія Селезньова. — Цей порошок розсипаю в мішечки, кладу у взуття, по кутках і поличках шафи. Можна так само розкладати пакетики натурального зеленого чаю. Запах тютюну витягує мок­рий рушник.

Джерелами смороду на кухні стають сміттєве відро, витяжка, пригорілий жир, що осідає на шторах і меблях, нещільна каналізація.

— Ці запахи можна видалити, підсмаживши на відкритій сковорідці кавові зернята або шкірку цитрусових, — каже Юлія Селезньова. — В холодильник ставлю банку з дірявою капроновою кришкою. Засипаю всередину активоване вугілля, соду, сіль чи цукор. Все це вбирає неприємні аромати. Наповнювач міняю що три місяці.

Запах зіпсованих овочів чи прокислого молока знімає миска з вівсяними пластівцями.

Найбільше в домі дошкуляє сморід сечі тварин або з місця, де вони найчастіше лежать.

— Не маскуйте їх парфумами чи освіжувачами, — говорить Юлія Селезньова. — Краще частіше мийте кубельце тварини водою з оцтом, посипайте сухим дезодорантом. Для цього змішайте по чайній ложці розмарину, меленої кориці та соди.

Неприємні запахи з туалету виводять лавровим листом.

— Підпаліть його в попільничці і залиште до повного згорання, — продовжує. — Цвіль під ванною чи в закутках обприскайте перекисом водню.

3 місяці освіжають кімнату саше з травами. Це — полотняні торбини розміром із долоню. У них кладуть польові квіти, м'яту, листя смородини, шкірку апельсина та кавові зерна. Підвішують у кімнаті чи розкладають у шухляди з одягом.

Зараз ви читаєте новину «Будинок освіжає зелений чай». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі