неділя, 28 травня 2006 14:34

Босоніжки на грубій танкетці

  Наймодніше взуття літнього сезону — босоножки на грубій танкетці
Наймодніше взуття літнього сезону — босоножки на грубій танкетці

Київська дизайнерка взуття та аксесуарів Сніжана Нех, 29 років, каже, що танкетка знову популярна. Дерев"яна, коркова, каучукова, лакована, обклеєна соломкою, полотном або джгутом. Ефектний вигляд має коричнева льняна туфелька з обклеєною шнуром підошвою.

— Стильна танкетка — груба, висока, з шнурами, — розповідає пані Сніжана. — Але її мало хто наважується вдягти, "лякаються" такої грубості. Панянки частіше вибирають — ніжніші, жіночніші.

На столичних речових ринках і в магазинах модні моделі — в перших рядах. На "Даринку" таке взуття пропонують у середньому за 125–275 грн. Легкі босоніжки із золотавими квітами та підошвою "під дерево" коштують 160–175 грн. Є рожеві, блакитні, лимонні, червоні. Також симпатичний обтягнуті мутно-зеленою шкірою танкетки, підбиті "бронзовими" клепками.

Щоб дістатися до лотка в кутку базарного ряду, довелося протискатися між людьми. Там виставлено кілька моделей із прорізною дерев"яною танкеткою. Говірка дівчина показує туфлі й розповідає, що натуральні дерев"яні "стукалки" з декоративним вирізом на підошві легкі й оригінальні. Моделі із Санкт-Петербурга продають за 180–275 грн.

15-річна Оксана Ложко підміняє біля прилавка маму-продавщицю.

— Мама взимку їздила до друзів в Італію, — виставляючи на вітрину нові моделі, каже дівчина. — Я попросила привезти щось модне італійське. На тамтешньому розпродажу вона купила за 25 євро дві пари босоніжок на танкетці. Як побачила — не могла зрозуміти, як таке можна носити. Кажу їй: "Мамо, невже таке вдягають у світі?! Це ж для бабусь!" — Ми не порозумілися. А тепер, коли таке взуття на усіх вітринах, я рада, що в мене італійські "еспадрильї" — босоніжки з цупкого полотна і оббитою шнуром підошвою!

Натуральні дерев"яні "стукалки" будуть легші й оригінальніші

Турецькі коричневі еспадрильї з пайєтками, Оксана продала жіночці за 225 грн. Мені пропонувала бежеві з фігурними прорізами в танкетці за 190 грн.

25-річна Олена Гонтар, у короткій спідниці, з довгим русявим волоссям біля одного із взуттєвих лотків переміряла п"ять-шість моделей модних босоніжок. Придивлялася, прицінювалася.

— Танкетка — це дуже зручно. Я люблю таке взуття і часом "страждаю", коли в моді підошва іншої форми. Тут каблук не обдереться і не зламається, не треба двічі на рік міняти набійки. Не йтимеш, як дурепа, навшпиньках, щоб не збити їх. Крім того, танкетка стійка, по якій би ти дорозі не йшла, — каже Олена.

Схожі моделі можна побачити і на Святошинському ринку. Торговки на кожному кроці рекламують товар. "Саме для вас, мають гарний вигляд на нозі!" Жіночки порпаються у великих блакитних клітчастих сумках і дістають "ексклюзив-заначку" з Хмельницького.

— Віддаю за 45! Гарні які, й розмір підходить — забирайте, — благає тітонька.

Але більшість екземплярів ледве тримаються на клею. Коркова підошва занадто легка, здається, покришиться до того, як босоніжки застібнеш.

Якщо ж хочеться мати гарантію на взуття, то черевики з модною підошвою можна вибрати у магазинах. "Монарх" на Верхньому Валу пропонує багато модних моделей — коричневі, чорні, бежеві. Тут ще узимку презентували "танкеткову" весняно-літню колекцію. Є закриті переплетені спереду босоніжки з відкритою п"яткою, джинсовим верхом, геометрично розшитим білими нитками. Коштують 180–260 грн.

А в сусідньому магазині "Взуттєва Шафа", який недавно відкрився на Нижньому Валу, продаються і замшева, і шкіряна, і груба зі шнуром, і гумова танкетка з квітами, стразами і переплетенням. Приємно вражають і ціни — від 168 грн, і розміри — від 35,5.

Спершу вони жінкам не сподобалися

Італієць Сальваторе Феррагамо винайшов танкетку 1936 року. У цей час у Флоренції розпочалася ефіопська кампанія Беніто Мусолліні. І всю високоякісну сталь, з якої майстер робив супінатори, вилучили на військові потреби.
Супінатори з поганенького матеріалу почали ламатися, а каблуки роз"їжджатися. Тоді Феррагамо заповнив простір між п"яткою та носком деревом. Нове взуття мало дивний вигляд. Жінки кричали: "Сеньйор! Вони жахливі! Ми ніколи не вдягнемо їх!" Але танкетка стала сенсацією, і відтоді її носить весь світ.

Зараз ви читаєте новину «Босоніжки на грубій танкетці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі