неділя, 11 березня 2007 15:24

Басейни зі скловолокна не бояться морозу

Автор: фото: Євген КОЛЛЕСНИК
  Басейн ”Гурон” власного виробництва  представила на виставці ”Нерухомість і будівництво-2007” столична фірма ”Водний світ аква Україна”. Його встановлення ”під ключ” коштує 60 тисяч гривень. Провідний менеджер фірми Ірина Березіна показує зразки мозаїки,
Басейн ”Гурон” власного виробництва представила на виставці ”Нерухомість і будівництво-2007” столична фірма ”Водний світ аква Україна”. Його встановлення ”під ключ” коштує 60 тисяч гривень. Провідний менеджер фірми Ірина Березіна показує зразки мозаїки,

У приватних садибах карпатського гірськолижного курорту Славське почали масово ставити басейни. Взимку воду в них підігрівають. Лижникам подобається плавати серед заметів.

У котеджному селищі "Ліліана" водойму зі скловолокна прибудували до сауни. Година коштує 80 грн. У сильні морози над басейном ставлять розсувне прозоре накриття з полікарбонату.

Чашу басейну роблять зі скловолокна, яке просочують полівінілхлоридом. Зсередини її покривають лаком, що захищає від води, ультрафіолету та морозу. Кути заокруглюють. При таких не застоюється вода, а тому не заводяться водорості, пояснює 32-річний менеджер столичної компанії "Імперія води" Сергій Жигальцов.

Ця фірма басейни здає "під ключ". Чаші привозять зі Сполучених Штатів. Ставить прилади для фільтрування води з насосом, драбинку, комплект тестів і хімпрепаратів для очистки води, а також донний "пилосос" для очистки басейна. Підігрів води — електричний. Екскаватором викопують котлован, заливають бетонну "подушку". На неї встановлюють чашу басейна. Потім його з усіх боків підсипають піском і трамбують. Установлять за два дні, обіцяє Жигальцов.

— Морозів басейни зі скловолокна не бояться, — продовжує він. — Тому їх не треба спускати на зиму. Крижина розмерзнеться, і після очистки вода знов годиться для використання. Але фільтрувальну установку (її ставлять у заглибленні біля басейну) треба забрати в тепле приміщення. Варто накривати басейн плівкою, щоб у нього не насипало пилу або опалого листя.

Невелику чашу клієнт може встановити сам. Зекономить 10–15 відсотків

Столичні бізнесмени та нардепи замовляють великі басейни для своїх садиб у передмістях. Готовий басейн 3,8х10,5 м завглибшки 1,5 м в "Імперії води" обійдеться у 122 тис. грн. Фірма "Водний світ аква Україна" пропонує скловолоконні чаші власного виробництва. Запевняють, що високої якості. Дають гарантію 50 років.

— Басейн "Гурон" 5,2 на 2,8 метра із заокругленими кутами наша компанія здасть "під ключ" за 60 тисяч гривень, — каже провідний менеджер Ірина Березіна, 24 роки. — Невелику чашу клієнт зможе встановити й сам. Зекономить 10–15 відсотків від загальної вартості. За нашими кресленнями яму неважко викопати самому за день-два. Ми лише наглядаємо за ходом робіт, щоб усе робили як слід. Даємо гарантію і на власноруч встановлені басейни.

Олександр Володимирович, 42-річний керівник відділу реклами столичного банку, купив 8-метрову чашу для щоденного плавання і встановив у себе в Козині під Києвом. Спеціальний насос створює сильний потік — зустрічну хвилю. За 20 хв. "процедури" Олександр Володимирович викладається повністю.

— Рятуюся від гіподинамії, — пояснює.

Басейн господар чистить щотижня. Спершу вливає хімічний очищувач. Той перетворює драглистий осад на згустки, які потім збирає донний "пилосос". На очистку чоловік щотижня витрачає півгодини.

Найдешевші — збірні наземні басейни зі стінками з оцинкованого листа — продає львівська компанія "Всеслав Захід". Зсередини чашу вкрито ПВХ-плівкою завтовшки 0,6 мм. Під неї достатньо приготувати рівний майданчик і підсипати піску. Кругла чаша "Промо" діаметром 3,5 м і 1,2 м завглибшки коштує 3792 грн. Чаша "Преміум" діаметром 5,5 м — 6324 грн. У комплекті є також фільтр і дренажна установка. Збірні басейни також не бояться морозу.

У басейнах обладнують гейзери і водоспади

Дно басейну найчастіше прикрашають керамічною мозаїкою. Комплекти "Морська зірка", "Рибка" коштують від 150 грн. Насос американського виробництва, який створює хвилі і зустрічний потік, продають по 9600 грн. Гейзер, який битиме з дна, — 7 тис. Стільки ж коштують форсунки для гідромасажу. Для штучного водоспаду біля басейну встановлюють високий іржостійкий гусак із насосом. Під ним викладають гірку з камінців та мушель. Водоспад обійдеться в 10 тис. грн. Електричний проточний водонагрівач — від 5 тис.

На зиму ставлять розсувні павільйони

У басейні, над яким поставили напівокруглий павільйон з полікарбонатних листів, добре купатись узимку. Для чаші "Гурон" підійде накриття "Класик-економ" розміром 6,4х3 м й 1,1 м заввишки. Його продає львівська компанія "Всеслав Захід". За три розсувні секції на алюмінієвих рамах треба заплатити 16 930 грн. За дві прозорі торцеві стінки — 4723 грн. Ще треба купити прозорі розсувні двері за 520 грн. Разом — 22 173 грн.
Секції рухаються по металевих рейках уздовж чаші. Складаються, ховаючись одна під одною.

Зараз ви читаєте новину «Басейни зі скловолокна не бояться морозу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі