вівторок, 20 вересня 2011 15:39
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Завіконні п'єси

Маю невеликий гріх — люблю дивитися у нічні вікна. Вони особливо ваблять, коли їдеш нічним трамваєм — повільним, мов черепаха. До дому ще п'ять нудних зупинок, а для читання вже темно.

Найпривабливіші вікна взимку — можна милуватися різнобарвними вогниками на ялинках. Але найчастіше вони передбачувані: вітальні блимають блакитними екранами, спальні цупко зашторені, кухні сповнені вечірніх розмов.

Люди у вікнах тебе не бачать і про твоє існування не здогадуються. Аби прожити з ними кілька хвилин, достатньо трохи повернути голову.

Пельмені брати чи доїдатимемо суп?

Ось веселі вікна без фіранок, мої улюблені. Певне, студентські, бо відчинені навстіж. Якийсь хлопчина висунувся наполовину і порпається у пакунках у ящику за вікном. Комусь гукає у глиб кімнати. Напевне, щось на зразок: "Пельмені брати чи доїдатимемо суп?".

У наступному вікні, кухонному, емоційно жестикулює жінка. Я знаю це вікно, час від часу тут зашкалюють пристрасті. Але відомо, що буде далі — за мить її обніме чоловік, притисне до грудей. Це фінальна сцена завіконної п'єси. Потому вони цілуватимуться, він смикне за мотузок і опустить важке жалюзі. Завіса. Стримуюся, аби не аплодувати.

Ось бабця на другому поверсі дістає з підвіконня кота. Котові додому не хочеться, він щулить вуха і присідає. Бабця ловить його. Неслух упирається куцими лапками, і я навіть чую, як він дряпає пофарбоване підвіконня. Я щодня тут їжджу, кіт щоразу вередує.

А в цьому вікні на когось чекає дівчина. Вона сидить, підперши щоку, із сьомої щонайменше до восьмої. Іноді гортає якийсь журнал, часом комусь телефонує. У кожному чоловікові, що поспішає від зупинки, я вбачаю того, на кого вона чекає. От зараз хочеться, щоб це був високий брюнет із букетом ромашок.

Ця п'єса повинна мати добре закінчення, бо так хочуть люди, які дивляться у вікна. Навряд чи я одна така. Тому вікно на своїй кухні час від часу залишаю прочиненим.

Зараз ви читаєте новину «Завіконні п'єси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі