понеділок, 20 травня 2013 14:38
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Не проходьте мимо

— Не проходьте мимо, маленькій Марійці потрібна ваша допомога! Усього кілька гривень можуть врятувати життя, — монотонно закликає хлопчина в кашкеті на виході зі станції метро. Біля нього дівчина в такому самому картузі. Байдуже хрумтить чіпсами з цибулею із великої пачки.

У скляній скриньці, обклеєній знімками хворих дітей, грошей на дні. Хтось кинув десятку, хтось п'ятірку, решта — двійки-одинички. Бо ж на годиннику ще 10.00.

Протягом дня якась жаліслива жіночка може запитати, якої саме допомоги потребує Марійка. А хлопчина урочисто відповість: "Ваші гроші можуть піти й іншим дітям. Ми намагаємося допомагати кожному. Ви знаєте, скільки в нашій країні хворих дітей?". І надасть переконливу статистику.

Знаєте, скільки в нашій країні хворих дітей?

До вечора скринька наповниться до половини. А приблизно о 20.00 чолов'яга у блакитній майці з написом "Не бросаю слов на ветер" її забере. З помічниками розрахується на місці, відраховуючи купюри наслиненим пальцем. Дівчина зніме картуза, розчеше волосся і кивне на прощання: "Пака!". А на ранок стоятиме знову, позіхаючи.

Один мій друг із мережі — не знаю, звідки й узявся — теж любить надсилати мені жалісливі тексти: "Повідомте всіх знайомих! Дитині потрібна допомога, операція в Німеччині. У батьків нема грошей, а треба ще 20 тисяч євро". І безкінечні фото із сумними очима — Марійка, Владик, Дениско.

Помічаю, що до всіх історій однакові банківські реквізити, а ще номер телефону. За номером 096 775… трубку не беруть ні зранку, ні опівдні.

"То кому ми будемо допомагати?" — запитую в приватному листуванні. І швидко отримую відповідь: "Знаєш, у нашій країні стільки хворих дітей?". У дужках – переконлива статистика. Розумію, що він теж не кидає слів на вітер.

Зараз ви читаєте новину «Не проходьте мимо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі