понеділок, 11 червня 2012 16:18
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Не пробачили

Вечірня турецька розвага — мильні драми і кока-кола. Найбільше сьогодні обговорюють серіал "Чудова епоха". Це про стосунки султана Сулеймана Пишного й Насті Лісовської.

Роксолана в серіалі вередлива і безтурботна, весь час усміхається. Та ще й яскраво-руда. На виважену блондинку Ольгу Сумську зовсім не схожа.

Заради ролі Хюррем німецька актриса Мер'єм Узерлі навчилася співати українських колискових, хоч ковтає і перекручує слова. Вона має турецьке коріння, її дід залишив колись Стамбул і подався на заробітки до Німеччини.

Коли Мер'єм учила роль, підкреслювала кольоровими фломастерами слова. Турецької так і не опанувала. А Настя Лісовська віршувала перською й арабською.

— Туркень-суперниць Роксолана наказувала душити шовковою стрічкою, живими саджала в мішок із дикими кішками і скидала в Босфор, — ділиться жахіттями про Хюррем гід Людмила. Вона кілька років веде екскурсії на Егейському узбережжі. — Може, це все вигадки, але туркені мають усі підстави її не любити. Утім якби Лісовська була сумирною вівцею, навряд чи вижила б.

Туркень-суперниць наказувала душити шовковою стрічкою

Крамниця з лукумом на набережній міста Бодрум називається "Солодощі Роксолани". Продавець Ферхан пропонує скуштувати м'які карамельки з фісташками й інжиром. Робить знижку — 2 долари на кілограмі.

Питаємо, чи справді дружина Сулеймана Пишного любила солодощі. Знизує плечима.

— Не дивуйтеся. Якби не цей серіал, про Роксолану й не знали б, — каже гід-історик Муслім. Він викладач з університету в Анкарі.

А тепер навіть зошити школярів прикрашені фотографіями рудої німкені Узерлі.

За часів Сулеймана українську Хюррем позаочі називали відьмою, хоч вона і будувала мечеті. А тепер надіслали 70 тисяч скарг на ім'я авторів серіалу про перекручування історичних фактів. Не пробачили.

Зараз ви читаєте новину «Не пробачили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі