понеділок, 02 листопада 2015 17:31
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Мужик, чи хто

Маршрутка рушає о 21.00. Водій незграбно вирулює з ряду автобусів, різко гальмує. Забули двох пасажирів.

З полиць летять чиїсь парасолі й пакет з яблуками. Чіпляюся за спинку стільця, аби не випасти у прохід.

— О Боже, що случілось? — емоційно видає жінка, що сидить за два крісла від мене. Вона у синьому береті й смугастому шалику поверх пальта. То її яблука, одначе вона не поспішає збирати, роззирається по салону.

Мій сусід, хлопчина у камуфляжі, ­схоплюється на допомогу. У нього смішні завитки на потилиці — підскакують, коли нагинається за плодами. Пані у береті схвально похитує головою, діловито барабанить пальцями по поручнях.

— Спасіба, наверх кладіть, спасіба! — командує.

Нам їхати всю ніч. Водій вмикає 12-ту серію російського бойовика. У ньому бандитське угруповання хоче когось порішити. Диск зіпсований, брутальні діалоги перериває шипіння. Декому вривається терпець.

— Боїться заснути! — стенають плечима ті, що сидять на передніх кріслах. Це водій передає, що кіна не вимкне.

— Шо це значить?! — закипає пані з яблуками. — Він буде мати проблеми. Так, мужчини, хтось скажіть йому!

Підтримки не отримує. Її сусіда натягує шапку на очі й розвертається дрімати до вікна. Хлопчина з кучерями нервує і стенає плечима. Жінка напосідає на нього.

— Мужчіна, я до вас! Крикніть йому шото!

Він і далі мовчить, лиш нервово вистукує черевиком по гумовому покриттю.

— Ви будете так сидіти?! — ще голосніше репетує пані, перехиляється й шарпає його за поли камуфльованої ­куртки: — Ви мужик, чи хто?! Вже скажіть йому!

І хлопець раптом зривається. Різко підводиться зі стільця, нависає над дамою.

— Я ни-ни-ни… — запинається, через заїкання не може вимовити ні слова. Бачу, як витанцьовують його кучерики на почервонілій потилиці. — Не-мо-о-жу-й-й-а!

Розпашілий, він легко заплигує ­назад до крісла, втискається в нього. Чую, як важко дихає, краєм ока помічаю побілілі кісточки його стиснутих кулаків.

Десь о третій ночі серіал закінчується. На якомусь повороті пакет із плодами падає знову. Жінка схоплюється й сама їх збирає. Одне яблуко закотилося мені під стілець, б'ється об підбори. Знайду його зранку.

Зараз ви читаєте новину «Мужик, чи хто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі