вівторок, 22 лютого 2011 15:07
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Майдан на колесах

Дідусь по-молодецьки працює ліктями й опиняється всередині переповненої маршрутки. Втягує величезну сумку і примудряється поставити на мої світлі чоботи. Сам повисає на плечі. Жінка збоку підставляє лікті, щоб я не мала куди відступати. Притискаюся до дівчини в сріблястій куртці. Вона везе додому піцу. Пахне розплавленим сиром, і мені гаряче в ліве коліно.

Київська маршрутка у час пік — це коли всі хочуть до салону, щоби потім їхати й тихенько ненавидіти одне одного. Та наша маршрутка спиняється за сотню метрів. Водій глушить мотор.

— В чом дєло, воділа? — питає молодик біля входу.

— Всьо, наїздилися, — урочисто оголошує водій. — Даїшники дорогу перекрили. Власть їде!

Щоб вам так на тому світі в очереді в пекло стояти!

Знервовані пасажири якусь мить переминаються з ноги на ногу і загрозливо сопуть. Першими озиваються бабці-кульбабки: "Сволочи, выбрали на свою голову!", "Щоб вам так на тому світі в очереді в пекло стояти!". За вікном у півсотні голосів сигналять легковики.

Маршрутка перетворюється на Майдан на колесах. Окрім тисняви, пасажирів об'єднує праведний гнів.

— Геть нема совісті — у час пік! Я з лікарні їду, — скаржиться жінка з гострими ліктями. І мені стає її шкода. Я згадую, як непомітно їздить вузькими тбіліськими вуличками президент Саакашвілі. Шлях перекривають на кілька хвилин, а не на півгодини. Розказую про це дівчині в куртці. Вона киває. Ось-ось запропонує мені, голодній, шматок піци. Навіть дід прибрав сумку з чобіт.

Повз нас вихором пролітає тонований кортеж. Водій заводить двигун. Їдемо, об'єднані народним гнівом. Але нас вистачає ненадовго.

— Мужчіна, да що ж ви весь час вертитеся, — комусь знову допікає дідусь.

— Якщо ви така мадам, то лучче би на таксі їхали, — шурує він брудною сумкою по моїх чоботах. Радію, бо мені виходити на наступній.

Зараз ви читаєте новину «Майдан на колесах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі