субота, 28 січня 2012 10:00
Ольга Гембік
Ольга Гембік
Ольга Гембік

Година надії

Під Палацом дожів у Венеції скупчення різномастих туристів. Обличчя в багатьох - наче з'їли кислицю. Ще півгодини тому всі сумирно стояли в чергах до кас, щоб оплатити вхід до палацу з екскурсією.

Квитки продавали по 16 євро. Щойно їх розкупили, каси швидко зачинили, а на входах розклеїли папірці з оголошеннями. Хто знає італійську, прочитав дрібним шрифтом, що палац на невизначений строк зачиняється. Музейники страйкують.

Найбільше обурюється наша екскурсовод - італійка Нана. Жестикулює, верещить на усю площу Сен-Марко, не стримуючи прокльонів. Але нам тихенько пояснює: музейні працівники мерзнуть у сирих приміщеннях палацу за 800 євро на місяць. Вона за таку плату взагалі б замінувала палац. А може, і підірвала б.

Німецька група вичікує 5 хвилин, по тому їхній керівник стукає у дерев'яні двері. Жодної відповіді. Він рішуче кудись іде.

Французи всідаються на наплічники й мугикають хором якусь пісеньку.

У нашій країні всі на боці страйкарів

Російськомовна група відпускає дотепи про музейників, які через низьку температуру мають блакитну кров.

Японці чекають під дверима, вишикувавшись по двоє. На квитках вказано - екскурсія можлива з 11.00 до 16.00. Зараз 14.00.

Німецький гід приходить із двома карабінерами. Ті вислуховують туристів, крутять у руках квитки. Знизують плечима - кожен в Італії має право на страйк. І якби їхня воля, вони б теж страйкували.

- Нічого не буде! - підтримує карабінерів Нана. - У нашій країні всі на боці страйкарів.

Ми вручаємо квитки керівникові групи - їх можна використати протягом двох місяців. Обіцяємо відвідати палац іншим разом.

На годиннику 15.00. Туристи поволі розходяться. Залишаються чекати лише японці. Їхні обличчя просвітлені й спокійні. У них іще година надії.

Зараз ви читаєте новину «Година надії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі