Полуниця Хоней плодоносить у травні

Автор: ФОТО НАДАВ БОГДАН ЛУТЧИН
  Богдан Лутчин з села Чукалівка Тисьменицького району Івано-Франківської області вирощує полуницю Хоней. Ягоди цього сорту важать по 45 грамів, мають винно-солодкий аромат
Богдан Лутчин з села Чукалівка Тисьменицького району Івано-Франківської області вирощує полуницю Хоней. Ягоди цього сорту важать по 45 грамів, мають винно-солодкий аромат

Американський альбіон і канадський ямаска не вимерзають

— Купую не менш як 10 кущів нового сорту полуниці. На випадок, якщо не всі приймуться. У розсади має виднітися мокрий корінь. У середині салатові листки — серцевина чи точка росту. Без неї не прийметься, — розповідає Людмила Біруля, 55 років, із села Панчеве Новомиргородського району Кіровоградської області.

Має ранні, середні та пізні сорти. Першими плодоносять українські Ольвія й Розана київська. Ягоди збирає в середині травня.

— Із привозних ранніх гарно себе показала італійська Клері. Вона солодка, не водяниста. Трохи крупніша американська Ґіґдат джорней. Але плоди все одно менші за пізні сорти. У тих ягоди великі, але не такі ароматні.

Чамора турусі та Пенсіонер челсі — середньостиглі, дозрівають у липні. Сорт Галя чів дає ягоди завбільшки з куряче яйце. З пізніх сортів має американський Альбіон і канадський Ямаска. Вони не вимерзають за температури ‑40°C.

— Вибираю сорти полуниці так, щоб безперервно збирати врожай із травня по жовтень, — говорить 41-річний Богдан Лутчин із села Чукалівка Тисменицького району Івано-Франківської області. — Почав з двох соток, потім перейшов на великі плантації. Маю 50 сортів, улюблений Хоней. Як продавав урожай на ринку, покупці не вірили, що таке диво можна виростити в нас.

Хоней — ранній американський сорт, що цвіте на початку травня, а вже 20 числа дає врожай. Ягоди по 45 г з винно-солодким ароматом.

Вирощує також ремонтантні сорти. Вони не залежать від тривалості сонячного дня, родять і навесні, і восени. Ця полуниця любить зміну температури. Висаджені в теплицях наприкінці липня ремонтантні кущі починають плодоносити у травні наступного року. Родять із невеликими паузами майже до зими.

— Для початківців рекомендую сорти Еверест і Капрі. Вони стійкі до хвороб, мають солодкі тверді плоди, — додає Богдан Лутчин.

Полуницю вирощує в тунелях — провітрюваних теплицях. Це напівкруглі вкриті плівкою каркаси з отворами знизу. Так усередині циркулює повітря і температура не підвищується до 30 градусів. Інакше цвіт стерилізується і плоди не достигають вчасно. Оптимальна температура для вирощування високих урожаїв полуниці — 25 градусів тепла вдень і 12 уночі. Тоді плоди будуть великі й цукристі. А ще тунелі захищають від дощів, що переносять більшість хвороб полуниці.

Чорне агроволокно пришвидшує дозрівання

— Щоб збирати полуницю раніше звичного часу дозрівання, грядку накрила агроволокном. Узяла чорне, бо притягує сонце й коріння гріється, як у парнику, — каже Людмила Біруля із села Панчеве Новомиргород­ського району Кіровоградської області. — Агроволокно пропускає повітря й воду, але із землі не виходить волога.

Навесні застеляє ділянку. В агрополотні робить отвори і в них садить полуницю. Доки не змінює місце грядки, не знімає матеріалу. Він не псується від сонця, дощу й морозу. З ним не росте бур'ян, ягоди чисті, без фітофтори. Агротканина вільно пропускає надлишок води, але ґрунт не вимивається.

Зараз ви читаєте новину «Полуниця Хоней плодоносить у травні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі