Черкаска 75-річна Віра Кротенко пече вдома хліб двічі-тричі на місяць. Має рецепт, щоб випічка не черствіла і не кришилася за два дні.
— Як правило, домашній хліб, як черствіє, стає розсипчастим. То за кілька днів його не можна врізати ножем, бо розпадається на крихти, — розповідає. — А от коли воду для хліба закип'ятити з олією, і на ній вчиняти тісто, такого не буде. Хліб стає плотним, наче магазинний, тримається купи й через кілька днів.
Замішує тісто на три хлібини. Для цього в літр води вливає півсклянки олії. Всипає 100 г цукру, столову ложку солі та стільки ж оцту. Розчин доводить до кипіння й ставить охолоджуватися.
— Пробувала в кип'ячену воду вливати холодну олію. Зовсім не той результат — хліб рихлий получився. Доки вихолоняє, затіваю на 10-15 хвилин 50 грамів дріжджів. Спочатку їх подрібнюю на блюдечко. Потім туди доливаю кілька ложок закип'яченої суміші. Ставлю в тепло. Як дріжджі оживуть, візьмуться пінкою, виливаю в підготовлену воду. Всипаю 2 кіло борошна і добре вимішую.
Щоб тісто добре підійшло, тримає годину в теплі. Потім знову вимішує та закладає у форми. Випікає в духовці 50 хв.
Коментарі