понеділок, 18 грудня 2017 07:30

Турецькі хачапурі з м'ясним фаршем запікають 10 хвилин

Автор: ФОТО: катерина гончарова
  Піде — турецька страва, схожа на грузинське хачапурі. Роблять її з різноманітними начинками: м’ясними, сирними та овочевими
Піде — турецька страва, схожа на грузинське хачапурі. Роблять її з різноманітними начинками: м’ясними, сирними та овочевими

Готові змазують вершковим маслом

— Піде — це турецька страва, що відрізняється від грузинського хачапурі лише назвою. Приготувати її без особ­ливих зусиль можна вдома, — каже шеф-кухар столичного ресторану "Чайхона Базар" Халед Манастра, 40 років. Він переїхав в Україну з Палестини. У закладі готує традиційні східні страви.

Для турецького піде овочеву, сирну чи м'ясну начинку запікають у тісті, складають його у формі човника. Така страва — поживна. У Туреччині нею часто замінюють сніданки чи вечері.

— Одна-дві порції піде можуть добре втамувати голод. Страва підійде і для святкового столу, якщо хочете порадувати гостей чимось незвичним, — говорить Халед Манастра. — У страву кладуть багато начинки, а тісто роблять не дуже товсте. Через це буде соковита.

Для піде спершу готує тісто за давнім турецьким рецептом. У глибоку миску вбиває два яйця. Вони мають бути кімнатної температури. Вливає до яєць 1/3 склянки рослинної олії, перемішує. Додає 2 ст. л. йогурту без фруктових добавок. Вливає півсклянки теплої води і знову перемішує.

— Тепер всипаю столову ложку сухих дріжджів, 2 чайні ложки цукру й сіль на кінчику ножа. Ретельно перемішую вінчиком. Про­сіюю в масу 450 грамів пшеничного борошна.

Замішує тісто. Воно має стати м'яким і липким. Обсипає тісто борошном. Накриває тканиною і лишає біля плити. Тим часом готує начинку — фарш.

— Дрібно кришу дві цибулини. Обсмажую на вершковому маслі. Додаю 0,5 кілограма яловичого фаршу. Перемішую і тушкую 8 хвилин. Подрібнюю два солодкі болгарські перці й засипаю до фаршу. Тушкую ще зо 5 хвилин. Нарізаю і вкидаю три помідори, тушкую ще стільки ж. Можна додати будь-яких спецій. Я всипаю чорного меленого перцю.

Приправи краще додавати наприкінці приготування, радить кухар.

Вимикає вогонь і залишає фарш на теплій плиті, щоб достигав. Тісто для піде ділить на 10 частин. Розкатує і розтягує їх в овальні пласти. На кожен викладає теплу начинку.

— Тепер загинаю краї тіста на начинку з усіх боків. Має вийти форма, подібна до човника. Вмикаю духовку на 220 градусів. Піде вкладаю на встелене пергаментом деко. ­Частину "човників" посипаю натертим сиром сулугуні. Можна також узяти бринзу. А ще покришити свіжу зелень. Запікає піде, доки тісто стане золотисте.

— Часу на це йде 10–15 хвилин, іноді й менше. Що тонше тісто, то швидше запечете страву. Готові піде змазую розтопленим вершковим маслом — тоді тісто стане ще золотавішим і смачнішим. Подавайте піде гарячим, одразу як дістали з духовки. Бо коржі при охолодженні стають хрумкі й підсихають.

Овочеву начинку посипають сиром сулугуні

— Хто був у Туреччині, має пам'ятати, що таку страву в цій країні готують майже всюди. Якось ходив вулицями Стамбула і за 10 хвилин нарахував вісім точок, де вам на відкритій кухні приготують піде, — каже шеф-кухар столичного ресторану "Чайхона Базар" Халед Манастра.

Радить експериментувати з начинками та приготувати піде з куркою і овочами.

Для цього один великий помідор треба нарізати напівкільцями приблизно 0,4 см завтовшки. 300 г філе курки відварити й порізати шматками. Тісто розкачати в овальний корж завдовжки 30 см і 15 см у ширину. Покласти його на деко. На тісто викласти курячу начинку та півкільця помідора. Посипати подрібненою петрушкою. Натерти сири сулугуні та бринзу. Перемішати їх і посипати начинку.

Розігріти духовку до 220°С і випікати піде, доки стане золотавого кольору — це 6–8 хв. Подавати на великій тарілці, прикрасити зеленню і свіжим помідором.

— За такою ж схемою готують і вегетаріанську страву. Тоді в начинку можна покласти більше овочів. ­Наприклад, болгарський перець і томати. Все щедро посипаю сиром сулугуні.

Зараз ви читаєте новину «Турецькі хачапурі з м'ясним фаршем запікають 10 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі