— На Маковія завжди випікала традиційні шулики. Це пісний корж, який розламують на шматки і поливають водою з маком і медом. Але вже другий рік, окрім них, готую ще й завиванці. Вони хоч і не пісні, як це вимагає свято, але їх люблять діти, — розповідає 34-річна Марина Коваль із Черкас.
Для начинки 70 грамів маку заливаю пів склянки водою і варю 7–8 хвилин. Додаю столову ложку цукру і збиваю блендером.
Подрібнюю 20 грамів дріжджів і змішую зі столовою ложкою цукру. Вливаю 200 мілілітрів теплого молока. Залишаю на 10–17 хвилин. Додаю яйце, 60 грамів розтопленого масла, 10 грамів ванільного цукру і чотири столові ложки звичайного. Всипаю 450 грамів борошна і замішую тісто. Має бути еластичне, але трохи липнути до рук. Залишаю його на півтори години в теплі. Потім трохи приминаю тісто і розкачую тонким пластом. Викладаю начинку. Скручую у рулет і нарізаю на шість частин завширшки 3–4 сантиметри. Завиванці розміщаю на деко, встелене пергаментом. Залишаю на пів години. Змащую яйцем і запікаю 40 хвилин за температури 180 градусів.
Для глазурі збиваю міксером дві столові ложки йогурту, 75 грамів пудри і 20 грамів розм'якшеного масла. Поливаю гарячі завиванці. Також можна зробити шоколадну помадку і посипати пудрою.
Коментарі