— Лимонний лікер пробувала в гостях. Сподобався, але готую його по-своєму. Люблю, щоб був густий, тому роблю молочний, — каже Оксана Коваль, 37 років, із селища Ружин Житомирської області. — Майже нічого не купую, крім лимонів і стручка ванілі. Решта все своє.
Миє 10 лимонів і натирає на дрібній тертці, щоб зняти цедру. Заливає її 750 мл горілки і ставить у темне прохолодне місце. За тиждень проціджує напій через марлю у скляну банку і відставляє. Паличку ванілі розрізує навпіл і виймає насіння. У каструлю додає 1,5 л молока, 1 кг цукру, насіння і стручок ванілі. Ставить на середній вогонь. Варить до повного розчинення цукру, помішує. Знімає з вогню і суміш охолоджує 2–3 год. Виймає стручок ванілі й цідить напій через марлю. Змішує лимонний настій і молоко. Ще раз проціджує і переливає в пляшку. Зберігає в холодильнику місяць.
— Щоб удома був напій на вибір, роблю ще звичайний лімончелло. Інгредієнтів у ньому менше та готувати простіше, — продовжує.
Знімає цедру з 700 г лимонів. Заливає 700 мл горілки й закриває банку кришкою. Залишає настоюватися в темному місці за кімнатної температури два тижні.
— Щодня струшую напій, — додає Оксана Коваль.
Для сиропу нагріває 0,5 л води. Насипає стільки ж цукру, доводить до кипіння і варить 2–3 хв. Проціджує настояну горілку через марлю і додає охолоджений сироп. Перемішує і розливає по пляшках. Герметично закриває їх і ставить у погріб на тиждень.
Коментарі