Восени, коли відійдуть ягоди, лікер роблять із листя. Вінничанка 40-річна Галина Степаненко варить його так, як навчив батько.
— Беру по 100 листків малини, смородини та вишні. Їх ретельно мию, кладу в каструлю, заливаю 1,5 літра води, — розповідає Галина Федорівна. — Потім варю годину на маленькому вогні. Коли випаровується, доливаю. Додаю добру жменю чорноплідної горобини або іншої пізньої ягоди. Це для гарного кольору. Знімаю з плити, остуджую і відношу настоюватися в холодне місце на два дні.
Через два дні відвар проціджує, листя викидає.
— Люблю лікер солодкий, тому додаю кілограм цукру. Ставлю на вогонь, щоб розчинився. Даю вистигнути, а потім доливаю літр спирту. Тоді виходить міцністю 15 градусів.
Розливає лікер у пляшки та банки, ховає в темне приміщення.
Коментарі