понеділок, 08 жовтня 2012 17:37
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Спільно "Удар" і "Батьківщина" наберуть від 40 до 45 %

Згідно з результатами опитування, проведеного фондом "Демократичні ініціативи" спільно з Київським міжнародним інститутом соціології, якби вибори до Верховної Ради відбулися наприкінці вересня, 5-відсотковий бар'єр подолали б Партія регіонів, за яку готові віддати свої голоси 23,3% виборців, партія "УДАР" - 16%, Об'єднана опозиція "Батьківщина" - 15,1%, Комуністична партія України - 10,1%, ВО "Свобода", яке готові підтримати 5,1% опитаних.

Ці показники поки не свідчать про те, що "Удар" Віталія Кличка таки перегнав Об'єднану опозицію, оскільки там різниця в межах статистичної похибки. Коректніше сказати, що "Удар" наздогнав Об'єднану опозицію і може її випередити. Тим паче, динаміка зростання рейтингу партії Кличка досить суттєва, потенціал у неї є.

Мені здається, ця динаміка і навіть нинішні результати стали несподіванкою для самого Віталія і його однопартійців. Раніше, в якості мети на виборах, в "Ударі" називали цифру 15 %, а зараз може статися, що результат може бути значно вищим. Я не бачу в цьому жодної трагедії і проблеми. Хоча Об'єднана опозиція це може сприймати достатньо боляче.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 11% українських виборців готові продати свій голос на виборах

Водночас, такі результати навіть вигідні для опозиції, оскільки три опозиційні сили, зокрема і "Свобода", яка долає 5% бар'єр, разом набирають близько половини голосів всіх виборців. То ж звертати увагу "Батьківщині" треба саме на це - якщо немає першого місця, це ще не означає, що вибори програні. Навпаки, спільні результати опозиції показують, що половина виборців готові голосувати за опозиційні сили.

Іншій момент — як реагувати Об'єднаній опозиції на нинішню інформацію. Якщо починати війну з тим же "Ударом", то, думаю, що це фактично може зруйнувати ці партнерські стосунки, які зараз хоч і важко, та складаються.

Об'єднана опозиція має сприймати це як примхи громадської думки, суспільних настроїв. Так чи інакше, політика — це не спринт виборчої кампанії, це довготривалі політичні перегони. І втрачене можна надолужити трохи пізніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Львові агітаторам платять 75 гривень в день

Це все результат настрої виборців. Мені це нагадає чимось ситуацію, яка була у 2006-2007 роках, коли також був розподіл у помаранчевому таборі і відбувався перерозподіл симпатій - значна частина колишній прихильників Ющенка переходила на бік Тимошенко.

Це не так наслідок якихось принципових помилок "Батьківщини" у виборчій кампанії, як результат нових тенденцій серед багатьох виборців. Значна частина людей, яка не довіряє ні владі, ні опозиції, шукає нових сил. І на цьому фоні привабливою є постать самого Віталія, та і його команда теж сприймається як нова і достатньо цікава.

Показово, що в "Удару" зростає рейтинг як на заході, так і на сході. Це його виводить в статус фактично одного з фаворитів майбутніх президентських виборів і про це також треба думати.

Та результати виборів можуть суттєво відрізнятися від нинішніх рейтингів, у кожної партії ще є можливість підвищити собі рейтинг. Свого часу Тимошенко за рахунок активної роботи додавала своїй партії декілька відсотків саме на фініші. Зараз зарано сказати, яким буде остаточний результат. Фактично кожен четвертий виборець ще не визначився. Це дуже багато.

Соціологи розповідають, що значна частина виборців взагалі закривається і не відповідає на запитання. І це також може вплинути, стати несподіванкою.

Зараз потенціал зростання рейтингу у партії "Удар" достатньо великий. Та й опозиція може додати. Є ресурс збільшення рейтингу і у ПР, і у КПУ. Та найбільші зсуви будуть саме в опозиційному таборі: є три опозиційні сили, і симпатії коливаються між ними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "70 відсотків списку УДАРу — це люди, які вже брали участь у політиці"

"Удару" головне не наробити помилок, не зробити якихось занадто контроверсійних заяв. Бо у них дуже різний виборець. Тому їм варто уникати якоїсь надмірної конкретики. Головне — зберігати образ м'якої, спокійної сили.

Я можу прогнозувати приблизно рейтинг ПР, КПУ, "Свободи". Але от прогнозувати, яким буде остаточний рейтинг "Удару" і опозиції, я навіть не наважився б. Спільно "Удар" і "Батьківщина" наберуть від 40 до 45 %.

Зараз ви читаєте новину «Спільно "Удар" і "Батьківщина" наберуть від 40 до 45 %». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі