вівторок, 17 грудня 2013 12:19
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Янукович не збирається нікого здавати

Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що за розгін Євромайдану 30 листопада покарають трьох людей. А саме: заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича, начальника київської міліції Валерія Коряка і голову Київської міської держадміністрації Олександра Попова.

Якщо буде серйозне покарання, то це стане сигналом для багатьох інших в контексті того, чи варто надмірно використовувати силу. Можливо люди почнуть думати, чи потрібно вдаватись наступного разу до таких жорстких дій, чи краще стримати агресію. Водночас, треба зауважити, що Попов формально невинуватий, бо він не може віддавати наказів міліції. Це просто не його сфера компетенції. Хоча й можна оцінювати наскільки він винний в розпорядженні стосовно обов'язкового встановлення цієї скандальної ялинки.

Банальна політична логіка: ні Попов, ні Сівкович, ні Коряк не мають реальних важелів, бо це не рівень цих трьох людей. Однозначно, що такі накази може віддавати обмежене коло людей в країні. Але зараз не впевнений, що ще будуть покарані.

Ми не бачимо жодних санкцій проти Захарченка, хоча тривають розмови про ротації в уряді, от і побачимо, чи попаде під них міністр внутрішніх справ. Людям не буде достатньо покарання цієї трійці. В епіцентрі критичної уваги стосовно подій 30 листопада і 11 грудня знаходяться безпосередньо три людини. Мова йде про секретаря РНБО Андрія Клюєва, прізвище якого навіть звучить в протоколах прокуратури, міністра Віталія Захарченка, як безпосереднього керівника міліції і прем'єр-міністра Миколу Азарова.

Останній сам себе поставив в цей епіцентр, оскільки зробив дуже багато заяв, які дратують і Майдан, і опозицію. Якби він поводив себе більш гнучко, і не робив таких образливих заяв, то можливо вимога його відставки не була би такою критичною.

Звільнення цих трьох людей може хоч частково заспокоїти Майдан, але поки це малоймовірно. Переконаний, що політичної установки на їх звільнення нема. Янукович не збирається нікого здавати. Можливий варіант добровільної відставки, коли людина сама, за власною ініціативою, йде з посади. І це може вплинути на настрій людей.

Зараз всі втомлені, і активісти, і "Беркут", і політики. Саме тому зараз потрібен компромісний варіант, аби зняти нинішнє політичне протистояння в центрі Києва. Це не розв'яже повністю кризу, але може стати вагомим приводом для заспокоєння людей. Поки ж не видно, як можна швидко розв'язати ситуацію. Проте утримати цільність та велику кількість людей на Майдані буде складно, особливо на свята.

Якщо цього тижня почнуться реальні переговори про вихід з кризи, або будуть ухвалені політичні рішення, такі як звільнення, то це буде сприйнято як привід припинити протистояння на даний момент. Опозиція ж погодиться на зменшення протестної активності лише за умов одночасного виведення з Києва внутрішніх військ і частини Беркуту". Тобто мають бути зустрічні рухи.

Зараз ви читаєте новину «Янукович не збирається нікого здавати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі