понеділок, 22 серпня 2011 12:41

Коко Шанель працювала на нацистів через племінника та парфуми

Коко Шанель працювала на нацистів через племінника та парфуми

У новій книзі про знамениту модельєрку Коко Шанель йдеться про її співпрацю з нацистами в окупованій Франції під час Другої світової війни. Автор Хал Воган відверто не звинувачує Шанель у шпигунстві, проте стверджує, що агентурне ім'я у неї все ж таки було.

Після окупації Франції німецькими військами в 1940 році Коко залишилася на батьківщині. На думку Вогана, агентурна робота "була нормою" на той час, тож Шанель вирішила скористатися зі свого роману з відомим 44-річним німецьким офіцером, бароном Гансом Гюнтером фон Дінклаге.

"Шанель була неперевершеною пристосуванкою. Нацисти були при владі, а Шанель тяглася до тих, у кого була влада. Це історія її життя", - пише Воган у книзі "У ліжку з ворогом" (Sleeping with the Enemy).

За словами письменника, Шанель не вірила ні в що, крім моди. "Вона вірила в красиві сукні, вона вірила в свою справу, і мала рацію, її зовсім не цікавили Гітлер, політика чи нацизм", - зазначає він.

Саме коханець - барон Дінклаге - організував проживання 57-річної Шанель у розкішному готелі та, як стверджує Воган, завербував її як "агента F-7124" під кодовим ім'ям "Вестмінстер" - оскільки іншим її коханцем був герцог. Завдяки такій співпраці Шанель домоглася звільнення з табору військовополонених у Німеччині свого племінника. Також вона спокусилася перспективою знову контролювати прибутковий парфумерний бізнес, ліцензію на володіння яким вона дала євреям в 1924 році.

У серпні 1941 року з особливого дозволу німецького керівництва вона поїхала в Мадрид для збору розвідувальної інформації. Однак, як вдалося з'ясувати Вогану, під час цього візиту Шанель вдалося лише обмінятися незначущими фразами з британським дипломатом. Воган переконаний, що Шанель ніколи не була шпигуном.

"Шпигуни фотографують, збирають документи. Шанель ніколи цим не займалася, - каже письменник. - Вона лише допомагала. У неї було багато зв'язків в Іспанії, вона могла потрапляти у впливові кола в Англії і допомагала нацистам".

Коли війна завершилася, Шанель втекла до Швейцарії, але їй вдалося уникнути суду за обвинуваченнями в колабораціонізмі. Хал Воган вважає, що за неї замовив слово Вінстон Черчіль.

Зараз ви читаєте новину «Коко Шанель працювала на нацистів через племінника та парфуми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі