середа, 25 березня 2020 17:37

Запустили мобільний додаток, через який можна викликати поліцію

Субота, 14 березня, 11:54

Кілька тисяч людей рушають зі столичної Михайлівської площі до Офісу президента. Несуть прапори України і добровольчих батальйонів, плакати з написами: "Ні капітуляції", "Україна понад усе!", "Борітеся – поборете".

Зібралися відсвяткувати День українського добровольця і висловити протест проти дій глави Офісу президента 48-річного Андрія Єрмака. 11 березня на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську він підписав домовленість про створення консультативної ради, що передбачає переговори України з представниками терористичних ДНР і ЛНР. Понад 40 депутатів фракції "Слуга народу" підтримали петицію проти документа. Нардеп від "Європейської солідарності" Володимир В'ятрович написав заяву у Службу безпеки про державну зраду Єрмака.

Мітингувальники озвучують 10 вимог. Серед них: не відводити військ на Донбасі, зупинити переслідування добровольців, відмовитися від підписаної угоди.

– Не дозволимо здавати наші позиції, – каже учасник війни на Донбасі Юрій Сиротюк, 43 роки. – Україна – не колонія Росії. Нам немає про що говорити з агресором. Маємо закрити кордони й далі боротися. Волонтери, вояки і добровольці – опора держави. Якщо президент не стане справжнім головнокомандувачем, ми станемо його вироком.

Підписаний документ не має юридичної сили, каже Андрій Єрмак:

– Це тільки декларація. Сторонами конфлікту залишаються Україна та Росія

Автор: Reuters
  Люди скуповуються у київському супермаркеті після оголошення в Україні карантину через коронавірус. Найчастіше беруть крупи, сіль, цукор, воду, консерви й туалетний папір. Карантин діятиме до 3 квітня. Не працюють школи, дитсадки, торговельні центри, ресторани. Частина приватних і державних компаній перевела працівників на віддалений режим роботи
Люди скуповуються у київському супермаркеті після оголошення в Україні карантину через коронавірус. Найчастіше беруть крупи, сіль, цукор, воду, консерви й туалетний папір. Карантин діятиме до 3 квітня. Не працюють школи, дитсадки, торговельні центри, ресторани. Частина приватних і державних компаній перевела працівників на віддалений режим роботи

А в цей час:

Полтавка 57-річна Світлана Денисюк розсипає по шести трилітрових банках гречку, булгур, горох, макарони, овес, пшеничну й манну крупи. У морозильну камеру кладе 8 кг свинини та курячого фаршу, 4 кг ­скумбрії.

– Холодильник теж забитий. Набрала 30 консервів, ковбаси, сметани, сиру. На оптовому ринку – мішок картоплі, два літри олії, – каже Світлана Іванівна. – На продукти пішли майже три тисячі гривень. Ще на тисячу купила в аптеці ліків. До останнього вірила, що історія з коронавірусом роздута. А на днях балакала з подругою. У неї сестра в Італії біля Мілана живе. Подзвонила звідти і плаче: "Навіть вікна боїмося відкрити. Магазини пусті". Зрозуміла, що треба діяти. Скупилася із запасом. Із чоловіком, сином і невісткою голодними не будемо.

– Геть звідси! І на очі не потрапляйте. Бо за вуха до батьків відведу, – киянин Сергій Шерстюк, 31 рік, розганяє трьох підлітків. Курять на лавці біля дев'ятиповерхівки.

Хлопці викидають цигарки. Відбігають на кілька метрів, погрожують. Коли чоловік підходить ближче – тікають.

– Їм років по 13, а такі нахабні, – говорить Сергій. – Раніше тут їх не помічав. А це видно, як школи закрили, то не знають куди себе діти. Тиняються. За куріння спершу зауваження зробив. У відповідь почув лайку. То вже і сам підвищив голос. Аби зловив когось, то по вухах надавав би. У їхньому віці я такого собі не дозволяв. Ми ховалися.

Увечері в супермаркеті Сергій зустрічає одного з хлопців із матір'ю. Розповідає про інцидент.

На шиномонтажах – достатньо старих шин

Нам пропонують подати воду в Крим, не поспішати в НАТО, консультуватися з ОРДЛО, а Росію зробити спостерігачем. І мовляв, усе це заради гуманітарних цілей.

Коли від гідності відрізати по шматочку щодня, вона непомітно перетворюється на підлість. Так Путін крок за кроком придушував свободу в Росії, доки не створив поліцейської держави, що охороняє стадо баранів.

Але Україна – це не Московія. Тут є народ, який знає, як боротися. На кожному шиномонтажі завжди достатньо старих шин.

Олег СЕНЦОВ, режисер

Малий бізнес потребує більшої економічної свободи

Країна розвалиться, якщо зараз суттєво не збільшимо економічної свободи. Вільне підприємництво, енергія і відданість людей – це єдине, що може її врятувати. Потрібно дати волю малому бізнесу. Його основне завдання в будь-який час, але особливо під час кризи, – самозабезпечення людей, зайнятість і самозай­нятість, засоби для виживання і подолання бідності. Всі, хто зараз закриє свою справу або яких звільнять, поповнять ряди претендентів на соціальну допомогу. А там уже й так велика черга і брак коштів.

Нам потрібна нова економічна політика щодо малого бізнесу: умовно кажучи, робіть, що хочете, – крім ліцензованих галузей – головне, щоб вижили і забезпечили себе і свої сім'ї. У цій справі потрібні рішучість і стратегічне бачення. Іншого шляху немає, і зволікати не можна.

Валерій ПЕКАР, економіст

Зеленський потрапив у залежність від інвестора

Весь минулий рік Зеленський був швидко­зростаючим політичним активом. Він дорожчав щодня – і міг дозволити собі вибирати союзників і попутників. Але падіння рейтингу нагадує падіння котирувань – змушує тебе перекредитовуватися аж до того моменту, поки не потрапляєш у повну залежність від інвестора. І вже не ти визначаєш правила гри – а він.

Рік тому найголовнішим капіталом Володимира Зеленського була його особиста популяр­ність. Але тепер питання не тільки в тому, до кого перетікатимуть його колишні симпатики. Важливіше те, як змінюватиметься формат його відносин з інвесторами. Всіх тих, кого він міг вважати ситуативними партнерами – не здогадуючись, що "попутники" не вони, а він.

Павло КАЗАРІН, журналіст

  Володимир Путін підписав закон про поправки до російської конституції, що анульовують його президентські строки, дозволяють балотуватися на наступних виборах і лишитися при владі до 2036 року. Отримавши статус довічного правителя, може піти на нову хвилю агресії проти України, вважає політичний експерт Мілан Лєліч. ”Голого короля ніхто не засудить тільки на пляжі для нудистів”, – переконаний художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Володимир Путін підписав закон про поправки до російської конституції, що анульовують його президентські строки, дозволяють балотуватися на наступних виборах і лишитися при владі до 2036 року. Отримавши статус довічного правителя, може піти на нову хвилю агресії проти України, вважає політичний експерт Мілан Лєліч. ”Голого короля ніхто не засудить тільки на пляжі для нудистів”, – переконаний художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

174 059 людей загинули в авто­мо­біль­них аваріях в Україні з 1991-го по 12 березня цьогоріч. Понад 1,2 млн отримали травми, за даними Міністерства внутрішніх справ

Міністерство закордонних справ запустило послугу добровільної реєстрації громадян при виїзді за кордон. Дані можна залишати на сайті friend.mfa.gov.ua. МЗС повідомлятиме про надзвичайні ситуації у країні перебування.

Україномовну гарячу лінію відкриють у Варшаві. За номером 19115 надаватимуть інформацію про безкоштовні юридичні послуги для українців та про їхні права у Польщі. У Варшаві живуть близько 100 тис. українців.

Запустили мобільний додаток My Pol, через який можна викликати поліцію. Має кнопку SOS і вмонтований номер 102. Викликають патрульних і через текстове повідомлення, яке надійде диспетчеру.

Близько 12 тис. жінок мають статус учасника бойових дій, повідомляє Генштаб Збройних сил. Загалом в армії служать або працюють до 58 тис. жінок. Є 7 тис. сержантів, 4 тис. офіцерів та 17 тис. солдатів.

Отримав квартиру у спадщину. Вирішив здавати. Обладнав старою сантехнікою. За тиждень у ванній прорвало трубу. Затопило і мою квартиру, і нижню. Прийшлося брати кредит, аби оплатити ремонт сусідам.

Олег СІМОНОВ

Сестра торік посварилася з чоловіком і з'їхала до мене. Наступного дня він забрав зі школи її 7-річну доньку від першого шлюбу і відмовився віддавати. Вимагав, аби повернулася до нього. Я пішов і набив йому пику. Племінницю привів до матері. Сестра звинуватила мене у жорстокості й повернулася до чоловіка. Спілкуватися не хоче.

Олександр ГУДЗЬ

Хлопець знайомої приревнував її до колеги, який увечері підвіз додому. Із вікна квартири побачив, як виходить із машини. Влаштував скандал. Коли пригрозила, що кине його – побіг на балкон і стрибнув із другого поверху. Зламав палець на нозі. Кричав, що не хоче без неї жити. Досі зустрічаються. Боїться кинути його.

Марина ДЕНИСЕНКО

 

Баба тримала під подушкою зошит. Нікому не показувала. Перечитали дописи після її смерті. Виявилося, то були вірші. Родиною скинулися і видали збірку.

Юлія ЛОЗОВА, 23 роки, Івано-Франківськ

На своє 30-річчя вперше в житті спекла торт і принесла на роботу. Пригостилися всі колеги. Наступного дня троє потрапили в лікарню з отруєнням. Збрехала, що замовила в пекаря.

Віталіна, 34 роки, Харків

Курив 20 років. Кілька разів намагався кинути, але марно. А торік заснув на дивані перед телевізором із тліючою цигаркою. Прокинувся від кашлю. Навколо – дим. Повідкривав вікна і загасив простирадло. Відтоді гидко й думати про сигарети.

Олександр, 43 роки, Дніпро

У матері друга розлад психіки – зносить непотріб у дім. Товариш сварився з нею і щодня викидав принесене. Місяць тому серед сміття знайшов згорток із золотими перснями й ланцюжками. Хтось помилково викинув. Продав усе за 40 тисяч гривень.

Володимир, 32 роки

Зараз ви читаєте новину «Запустили мобільний додаток, через який можна викликати поліцію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі