четвер, 25 серпня 2016 11:58

Віктор Янукович утік до Ростова-на-Дону

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Протестувальники обороняють від "беркутівців" останню барикаду на майдані Незалежності 19 лютого
Протестувальники обороняють від "беркутівців" останню барикаду на майдані Незалежності 19 лютого

"Припинити процес підготовки до укладання угоди між Україною і Європейським Союзом. Відновити активний діалог із Російською Федерацією та іншими країнами Митного союзу", – таке розпорядження видає прем'єр-міністр Микола Азаров 21 листопада 2013 року.

Через тиждень у Вільнюсі, столиці Литви, розпочинався саміт, на якому мали підписати угоду про співпрацю України з ЄС.

"Зустрічаємося о 22:30 під монументом Незалежності. Одягайтеся тепло, беріть парасолі, чай, каву, хороший настрій і друзів", – написав того ж дня у соціальній мережі журналіст Мустафа Найєм.

По Україні почалися масові акції. Їхні учасники вимагали продовжити європейську інтеграцію й відправити у відставку прем'єра Азарова. Студенти розбили наметове містечко у центрі Києва. В ніч на 30 листопада його зруйнували спецпризначенці. Привід – заважало комунальникам встановити головну новорічну ялинку країни. Студентів побили. Наступного дня на майдані Незалежності зібралися понад півмільйона осіб. Навколо нього звели барикади. Недобудований каркас ялинки обвішали плакатами.

22 січня 2014 року протестувальники спробували штурмувати будівлю Верховної Ради. Їх зупинила міліція. Громадянин Білорусі Михайло Жизневський і вірменин Сергій Нігоян померли від вогнепальних поранень. Того ж дня у лісі під Києвом знайшли тіло львів'янина Юрія Вербицького зі слідами катувань. Напередодні його викрали з лікарні невідомі.

Найактивніші протистояння відбулися на вул. Інститутській 18–21 лютого. Майданівці намагалися дістатися до Адміністрації президента. По них стріляли снайпери. Невідомі підпалили Будинок профспілок, у якому лікували поранених.

Увечері 21 лютого на майдані Незалежності прощалися з загиблими. Труни винесли до сцени. Представники опозиції розповіли, що підписали з президентом угоду про врегулювання політичної кризи. Це викликало невдоволення присутніх. На сцену прорвався сотник Само­оборони Володимир Парасюк:

– Мого побратима з Яворівщини застрелили, в нього лишилися дружина і маленька дитина. А наші лідери тиснуть цьому вбивці руки. Ганьба! Якщо завтра до десятої години не виступите із заявою, щоб Янукович пішов у відставку, ми підемо на штурм зі зброєю! Я вам клянусь!

Наступного дня президент Янукович утік із країни до Ростова–на–Дону.

Всього за час Євромайдану загинули 108 протестувальників. Їх назвали Небесною сотнею. Також внаслідок сутичок померли 16 працівників правоохоронних органів. Організатори й виконавці масових розстрілів досі не покарані.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Янукович утік до Ростова-на-Дону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі