середа, 29 грудня 2010 19:08

Уперше вдало вирізали апендикс

Американський лікар Вільям Вест Ґрант із міста Девенпорта, штат Айова, 4 січня 1885 року вперше вдало видалив запалений апендикс. 22-річна пацієнтка Мері Ґартсайд вижила.

Доти медицина була безсилою перед апендицитом, який називали "запаленою пухлиною". Хворим переважно рекомендували спокій, призначали дієту, давали опій і проносне, клали лід на живіт. Від апендициту пацієнти вмирали в муках. У 1880-х зробили перші спроби оперативного втручання. Розрізали черевну порожнину, вводили в неї тампони, але апендикса не видаляли. Це лише прискорювало смерть пацієнтів.

Після успіху Ґранта більшість медиків все одно не наважувалися на видалення апендикса. До 1888-го провели лише вісім операцій, троє пацієнтів померли.1924 року лікарі Василь Красінцев та Дмитро Арапов з інституту ім. Скліфосовського довели, що видаляти запалений апендикс потрібно на будь-якій стадії захворювання. Така практика діє й сьогодні.

 

Британців обклали податком на прибуток

Наприкінці XVIII ст. у Британської імперії забракло грошей на війни з наполеонівською Францією. 9 січня 1799 року палата общин затвердила законопроект тодішнього прем'єр-міністра Вільяма Пітта-молодшого про податок на прибуток для всіх громадян Великої Британії. Його ставка становила 10% із прибутків, що перевищували 200 фунтів на рік - сьогоднішніх майже $22 тис. Ті, хто отримував від 60 до 200 фунтів, мали сплачувати від 0,833% до 9,99% - залежно від прибутку. Громадян, чий дохід не перевищував 60 фунтів (теперішні $6,5 тис.), від податку звільняли. Доти історія не знала такого виду загального оподатковування.

Рада общин Лондона - попередниця теперішніх профспілок - була шокована новою фіскальною політикою. У її заяві йшлося, що "обкладення податком ненадійних доходів від праці та вмінь людей, які займаються ремеслами, є нічим іншим, як проявом свавілля, жорстокості й утисків". Та Пітт на час війни запровадив іще й "віконний" податок. Щоправда, він ударяв передусім по багатіях: домовласник сплачував за кожне додаткове вікно в будинку, якщо їх було більше як вісім.

Після битви під Ватерлоо 1815-го й остаточної поразки Наполеона податок на прибуток скасували. "Цей крок зустріли загальними веселощами й радісними вигуками, найгучнішими з тих, від яких коли-небудь дрижали стіни англійського парламенту", - писали в газетах.

Податок на прибуток у Великій Британії поновили 1842-го. Потім його запровадили в Японії - 1887-го, у Німеччині - 1891-го, в США - 1913-го, у Франції - 1916 року. Сьогодні він є основним видом прямих податків.

 

 

 

3 січня 1924 року експедиція під керівництвом британця Ґоварда Картера знайшла головний скарб піраміди єгипетського фараона Тутанхамона - у кам'яному саркофазі виявили золоту труну з мумією 19-річного правителя. У домовині лежала й посмертна маска фараона. Усі багатства гробниці Тутанхамона описували п'ять років.

 

 

6 січня 1955 року: Свят-вечір у таборі Бутугичаг - "Долина смерті"- на Колимі, сучасній Магаданській області Росії. У тамтешніх копальнях в'язні ГУЛАГу видобували уран

 

 

5 січня 1933-го в американському місті Сан-Франциско почали будувати міст у стилі арт-деко над протокою Золоті Ворота. Опівдні 28 травня 1937-го споруду вартістю $411 млн на теперішні гроші відкрили для руху. Довжина безопорної частини мосту становить 1280 м. Канати завтовшки 93 см, закріплені на 227-метрових сталевих опорах, підтримують основу з шістьма смугами руху. Нині проїзд мостом коштує $5. За час існування мосту з нього стрибнули понад 1200 самогубців

 

 

Цитати

"Чудова людина! Прагну напитися разом із ним", -

записав у щоденнику 5 січня 1821 року англійський поет Джордж Ґордон Байрон про шотландського письменника Вальтера Скотта. Вони були приятелювали вже майже шість років. Під час першого знайомства шотландець подарував поетові старовинний кинджал, а Байрон - афінську срібну урну з прахом давнього грека. "Я всі романи Скотта читав не менш як 50 разів", - любив казати поет. Через три роки Скотт написав некролог на смерть Байрона.

"Українська Соціялістична Радянська Республіка"

таку назву держави більшовиків на території України затвердив 6 січня 1919 року її Тимчасовий робітничо-селянський уряд. Він лише два дні як переїхав до Харкова з Курська. 1936 року назву змінили на Українська Радянська Соціалістична Республіка. Вона проіснувала до 1991-го.

"П. Еббот тут спав 6 липня 1800", -

вишкрябав ножем на троні для коронації англійських королів школяр-хуліган у Вестмінстерському абатстві. Служки помітили нове графіті 4 січня 1801 року. Уперше це дубове крісло як трон використав король Едуард І 1300 року.

 

 

В Александра Дюма-старшого під час першої в його житті дуелі 5 січня 1825 року впали штани. Зі своїм суперником він зчепився через те, що той іронізував із франтівського одягу Дюма. Майбутній класик перед дуеллю скинув плаща. Суперник жартома попросив його зняти ще й жилет і сорочку. Розлючений, той зопалу скинув навіть підтяжки. Виявилося, опонент Дюма зовсім не вмів фехтувати, і здався після першої подряпини.

 

7 січня 1885-го святкували весілля 47-річного Алоїса Гітлера, австрійського митного чиновника, та його 24-річної двоюрідної племінниці Клари Пельцль. Це було третє одруження позашлюбного сина селянки. До 40 років він мав прізвище матері - Шикльґрубер. Є версія, що його справжнім батьком був 19-річний син єврея-банкіра. Це ретельно приховали, коли в Німеччині до влади прийшов передостанній із п'яти синів Алоїса - Адольф Гітлер.

 

Маніфестом Катерини ІІ від 9 січня 1768 року засновано "Асигнаційний банк". Він випустив перші в Російській імперії паперові гроші. Банкноти номіналом 25, 50, 75 та 100 рублів виготовили зі старих палацових серветок і скатертин. Вони  були забезпечені мідною монетою, а не срібною, тому до 1810-го знецінилися вчетверо. Перші зразки нагадували титульний аркуш книги: вертикальний формат, одноколірний друк. Усі були одного розміру, відрізнялися лише цифрою номіналу.

Зараз ви читаєте новину «Уперше вдало вирізали апендикс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі